HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Történelmi adósság a tanyavilág érdekében készülő törvénytervezet.

Kisgazda 2008.11.18. 21:55

A családi és farmergazdaságokat, a tanyákat, a kistelepüléseket meg kell becsülni - hangoztatta Orbán Viktor a posták bezárására, illetve a kis iskolák sanyarú helyzetére utalva a tanyavilágról szóló parlamenti konferencián.

Lezsák Sándor arról beszélt: történelmi adósságot törlesztünk, amikor törvénytervezetet készítünk a tanyavilág megmaradásának érdekében.

A tanyavilág jövője nem pártkérdés, mint ahogyan sok egyéb más, az életben fontos kérdés sem az - jelentette ki Orbán Viktor a Tanyavilág a parlamentben elnevezésű konferencián szombaton. Az Országház egykori főrendiházi terme zsúfolásig megtelt, Lezsák Sándor és Szili Katalin mellett a fölkért előadók között jelen van többek között Font Sándor, Ángyán József, Balogh József és Jakab István.

A Fidesz elnöke az Országházban igen fontos kérdésként emelte ki a család, a gyermekek, illetve a gazdálkodás kérdésköreit. A mai helyzetre utalva úgy fogalmazott: "nehéz idők előtt állunk Magyarországon", s minden jó válasz előfeltétele, hogy pontosan meghatározzuk a bajok forrását. Nem a pénzügyi válság gázolt le bennünket - folytatta Orbán -, hanem a mögöttünk hagyott néhány év rossz gazdaságpolitikája.

A családi és farmergazdaságokat, a tanyákat, a kistelepüléseket meg kell becsülni. Nem lehet elvenni tőlük az intézményeket - utalt Orbán a posták bezárására, illetve a kis iskolák sanyarú helyzetére. Az utóbbi évek törvényhozásában "a kistelepülések tudatos felszámolásának logikáját" lehet érzékelni. Orbán kijelentette: az emberek tanyáról faluba, a faluból a városba űzése szegénnyé teszi az országot.

Aki elveszti a földjét, elveszti a hazáját is - jelentette ki a polgári kormány miniszterelnöke, kiemelve: "földet, vizet nem adunk el".

"Mi az emberekkel fogunk össze"

Szükség van az összefogásra, de a Fidesz nem hajlandó összefogni az emberek ellen annak érdekében, hogy lenyomják a torkukon a békát, jelentette ki Orbán. Mindehhez hozzátette: "mi az emberekkel fogunk össze". Úgy látja, hogy a legnagyobb gond a bizalmatlanság, manapság bizalom rendkívül értékes valuta. Helyre kell állítani a közbizalmat - jelentette ki. A magyar emberekben kértféle ősi típus található meg egyszerre. Az egyik - fogalmazott a Fidesz elnöke - a nyüzsgő, forgolódó ember, amely nem tud egy helyben megülni. E városi karakter az egyik típusa a magyar embernek, míg a másik a ragaszkodó, helyben járó, megfontolt - a természetközeli típus. Ezt a két karaktert egymással szembeállítani nagy hiba, mindkettő része a magyarok életének, mindkettőre szükség van, állítja a volt miniszterelnök.

Igazán minőségi életet csak vidéken lehet élni - idézett Orbán egy angol közmondást. Megjegyezte: Nyugat-Európában a kistérségek, a tanyák, a mezőgazdaság nem az elmaradottságot szimbolizálják, hanem éppen ellenkezőleg.

Orbán azt tanácsolta: ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk az az érzet, amely szerint az is jó, ha ma nem lesz rosszabb, mint amilyen tegnap volt. Orbán kijelentette: Magyarország többre képes, bizonyítani akar, és együtt bizonyítani is fogunk.

Történelmi adósság

Történelmi adósságot törlesztünk, amikor törvénytervezetet készítünk a tanyavilág megmaradásának érdekében - jelentette ki Lezsák Sándor a konferenciát köszöntő beszédében. Mint fogalmazott, a tisztelt Ház a tanyavilágon élőké is. Emlékeztetett arra, hogy közvetlen kapcsolata van ezzel a világgal, hiszen a 70-es évek elején faluhelyen tanított.

A jelenlegi összejövetel szerves folytatása annak, amit Lezsák Sándor kezdett el a kis iskolák védelmében - mondta Szili Katalin köszöntőjében. Mint kifejtette: az uniós tag Magyarországon egyformán fontos a városi és a vidéki emberek élete. Köszöntőjében arról is szólt, hogy készülnie kell egy vidéktörvénynek, amely a tervezés és az ehhez rendelt támogatási rendszer háládatosságán alapszik.

mno.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr78776832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása