HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Több helyen csöves kukoricával fűtenek idén

Kisgazda 2008.11.18. 21:49

A hagyományos tüzelőanyag - fa, szén, gáz - helyett csöves kukoricával fűtenek az idén megyénk több településén is a gazdák. Az okokra a Hajdú-Bihar megyei Földesen kerestük, s találtuk meg a választ.

Karacs Antal és felesége nyugdíjas, de természetesen, gazdálkodnak is. Egybehangzóan vallják, hogy gazdasági kényszer vitte rá őket erre a lépésre. Az igen alacsony felvásárlási ár - 2200 Ft/q kompenzációs felárral - miatt nem érdemes eladni a kukoricát, inkább eltüzelik. - Az idén már követhetetlen, hányszor emelték a gáz fogyasztói árát, ezért nem éri meg azzal fűteni a lakást, a kukoricát meg értékesíteni nem szabad ilyen nyomott áron - mondja a férj. Negyven mázsányi csöves kukoricát szállíttatott haza, amit aztán a csuhétól megfosztva, betároltak a góréba - részletezi. A szemes kukorica betakarítása után a tarlón maradt csutkából pedig több utánfutónyit vitt haza, abból lesz az alágyújtós - teszi hozzá. Karacs Antal még a szüleitől hallotta, hogy nagyon jó a fűtőértéke a kukoricának, ezért döntött úgy, hogy az idei fűtési szezonban azzal fűtik fel a két cserépkályhát, kiváltva ezáltal a gázkonvektoros fűtést, így próbálják csökkenteni a mezőgazdaságból származó veszteséget. - Bármennyire sajnáljuk a takarmánykukoricát, még mindig olcsóbban kijövünk, hiszen egy mázsa tűzifa 2800 Ft, míg a csöves kukorica alig éri le az 1500 Ft-ot - teszi hozzá meggyőzően.

Szatai László hasonló módon oldja meg a téli tüzelést: vegyes tüzelésű kazánjában szintén csöves kukoricával fog fűteni, alágyújtósnak viszont tűzifát használ. Ő maga 55 mázsa csöves tengerit szállított haza, de a szintén Földesen élő családos fiai is így oldják meg a lakásfűtést. A gazda kérdés nélkül sorolja, mekkora ráfizetés van a kukoricán. Három és fél hektáron szuper kukoricát termesztett, amiből összesen 214 mázsa termett. 19-24-es vízfokkal szállította be a szemes kukoricát a szárítóba, ahol a szárításért 144 ezer Ft-ot fizetett ki, s akkor még nem szóltunk a kombájnozás, beszállítás, tárcsázás, szántás költségeiről, amik folyamatosan terhelték a gazdát. Mindent egybevetve, 40 ezer Ft-ja maradt, ami még a vetőmag árát sem járja ki, s még ezen felül van az egész évben végzett növényvédelmi, s egyéb megmunkálási díj. - Mivel két mázsa csöves kukoricából van egy mázsa szemes kukorica, s az előbbinél nincs szárítási költség sem, így 7-800 Ft-ba van mázsája. Így talán már érthető, miért fűtünk csöves tengerivel a többi fűtőanyag helyett - mondja a gazda.

Nyírő Gizella 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr74776819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása