HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

De ártalmatlan-e Győzike?

Kisgazda 2008.11.18. 23:15

A minap egy magyar napilap hasábjain megjelent egy rövid töprengésfüzér. A szerző azt írja, hogy "...ahogyan Győzike utat tört magának a bulvársajtóban, úgy öltött kontúrokat a politikai élet szürke zónájában néhány komolytalannak látszó figura: Budaházy, Tomcat, Toroczkai... a semmiből bukkantak elő... és ma már médiasztárok." Ezután azt fejtegeti, hogy a szélsőjobb milyen virtuóz módon használja a mindent meghatározó médiastruktúrákat, hogy mindebben a politikai elit "sunyi" számításai is fontos szerepet játszanak, és hogy mindez igen veszélyes következményekkel járhat. De végül a cikk utolsó mondatával elküldött "üzenet" az, ami most írásra ösztönöz. Ez így hangzik: "Szóval, ne tessenek bántani szegény Győzikét, ő legalább ártalmatlan." Nos, én meg úgy gondolom, hogy az ebben a mondatban megfogalmazódó állítás a legártalmasabb és legveszélyesebb hazugságok egyike.

Lassan egy évtizede, hogy a Newsweek globális hírmagazinban megjelent egy kíméletlen és zavarba ejtően őszinte írás: Baywatch - the topgun (a Baywatch mint csúcsfegyver) címmel. Ma már talán kevésbé ismert, hogy egy, az amerikai életformát "ártalmatlanul" reklámozó tévésorozatról van szó, amelyet a világ több mint száz országában láthattak a nézők. A szerző világossá teszi, hogy e sorozatokat "csúcsfegyverként" kell használni azok ellen az országok ellen, amelyek még mindig nem ismerték el a nyugatias létmód hegemón szerepét. Merthogy az a lassú "fellazítás", amelyet e média-termékek véghez visznek, sokkal hatékonyabban dönti romba a Nyugattal szemben gyanakvó rezsimeket, mint bármilyen hadsereg.

Ma már evidencia, hogy a globális média az emberi történelem legveszélyesebb tömegpusztító fegyvere. Hogy mennyire így van, azt mi sem jelzi jobban, mint éppen az, hogy Magyarországon is egyre többször az a (joggal!) megrettent liberális értelmiségi elit fejezi ki megdöbbenését a kulturális lepusztulás láttán, amelynek most már több évtizedes uralkodása és az általa alkalmazott médiafegyverek e lepusztulás legfőbb kiváltó okai. A média a legfontosabb hatalommá vált, és a lényegét illetően abszolúte ellenőrizetlen. Fő hatalmi funkciója az engedelmes munkaerő- és fogyasztóerő-állatok sorozatgyártása. Minden "ártalmatlan" beszélgetőműsorával, "valóságshow"-jával, a semmiből felépített (és aztán persze oda visszalökött) "celebek" hadával és a professzionálisan megkomponált pusztító reklámokkal éppen ezt igyekszik elérni. Ezen belül rendkívüli figyelmet fordít a tizenéves korosztályra, a legfogékonyabb és legvédtelenebb generációra, és, ha a "beetetés" itt sikeres volt, a további évtizedek során már csak a "fenntartó adagot" kell körültekintő rendszerességgel "befecskendezni". Akkor is fogyaszt, amikor már nincs erre pénze, hisz "szabad ember", és egyébként is: "egyszer élünk". Csakhogy van ám itt egy aprócska bökkenő. Élet-e ez valójában vagy csupán egy akrobatamutatvány, minden védőháló nélkül?

Az emberi lény - a globális média magabiztosan vigyorgó főkonstruktőreinek feltételezésével ellentétben - egy és oszthatatlan belső "univerzum". Nem képezhetők benne hermetikusan elzárható rekeszek, ahol az önmagát felelőtlenül pusztító konzumidióta egyébként kiváló, művelt, kreatív, fegyelmezett munkaerő, szeretetteljes szülő, együtt érző barát, udvarias partner a közlekedésben stb. Ennek pontosan az ellenkezője történik, most már egyre vészjóslóbb, végzetes következményekkel: a konzumidióta karaktere nyomul be erőszakosan a személyiség minden más mezőibe is, önfeledten szétroncsolva saját maga maradék személyiségét. És győz a szobatisztaság kialakulását megelőző időszakába önmagát sikeresen visszabombázó szuperlény, aki, ha azt látja, hogy fogyasztói vágyai és vágyának tárgya közé térben és időben valami vagy valaki "odakeveredett", akkor habozás nélkül brutálisan végez vele. "Korlátlan szükségletkielégítés most és azonnal, különben ölök." Minden színterén látszanak már a végzetes jelek: a családban, az iskolában, a közlekedésben, az elemi emberi kapcsolatok minden dimenziójában zajlik a lelki, erkölcsi, szellemi normák rohamos pusztulása.

A lepusztulás végső oka nem más, mint a globális kapitalizmus profitszerzési vágya, hisz az engedelmes fogyasztóerő-állat valójában már csak egy jelentéktelen "béltraktus", amelynek egyetlen marginális feladata a pénz forgási sebességének gyorsítása és ezzel az egy időegység alatt kinyerhető profit növelése. És a világ ezen urainak a kezében Győzike nemcsak hogy nem ártalmatlan, hanem a legveszélyesebb csúcsfegyverek egyike.

Bogár László
(Magyar Hírlap)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr18776965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása