HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Sebezhető és kockázatos a magyar gazdaság

Kisgazda 2008.09.21. 04:10

Növelni kell a pénzügyi piacok átláthatóságát, és a nemzeti banki felügyeleti rendszer helyett át kell térni az európai szintű ellenőrzési szisztémára - hangzott el a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői által szervezett pénzügyi konferencián. Miután a hazai bankrendszer számos kockázattal terhelt, a gazdaság pedig sebezhető, Magyarországot is érinti a világgazdasági krízis.

Martonyi János volt külügyminiszter szerint nem volt megjósolható, hogy az Egyesült Államokból tavaly kiindult hitelpiaci krízis nemzetközi méretű lesz. A pénzügyi válságot teljes mértékben kikerülni nem lehet, ha viszont a pénzügyi szolgáltatásokra egységes európai szabályozás vonatkozik, a krízis hatása tompítható. Becsey Zsolt, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint mindaddig, amíg nem vagyunk tagjai az eurózónának a pénzügyi szolgáltatások irányelveit nem tudjuk alkalmazni.

A konferencián felszólaló Paul Gausses, az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának tagja sürgette a pénzügyi piacok átláthatóságát, a banki felügyeleti rendszer egységesítését. "A nemzeti banki felügyeleti rendszer helyett át kell térni az európai szintű ellenőrzési szisztémára" - mondta a szakpolitikus.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a magyar tőkepiac fejletlen, amelynek hátterében az áll, hogy a magyar gazdaságot a multik "dinamizálják", ők viszont különösebben nem érdeklődnek az itteni befektetési lehetőségek iránt. "Alacsony a lakossági kereslet a tőkepiaci termékek iránt, eközben viszont nagy a hitelfelvételi láz" - fűzte hozzá. Járai Zsigmond, az MNB volt elnöke azt hangsúlyozta, hogy a globális pénzügyi válság hatásait Magyarország is érezni fogja. "A hazai bankrendszer kicsi és elmaradott, ráadásul a magyar bankok túlnyomó része külföldi tulajdonban van. Még nem tudni, hogy a pénzintézetek olasz, osztrák és német gazdáit miként is érinti a krízis" - mondta. Járai Zsigmond szerint a másik nagy veszélyforrás a magyar gazdaság sebezhetősége, illetve a költségvetési problémák. Utalt arra: nem sikerült megállítani az államadósság bővülését.

"A választások miatt a 2009-es és a 2010-es büdzsék is kockázatosak. Az a párt pedig, amely egyszer már fellazította a költségvetést, képes lehet erre másik alkalommal is" - érvelt a volt jegybankelnök, aki arra figyelmeztetett, hogy "elképesztően gyors hitelnövekedés figyelhető meg a lakosság körében".

Ezen a téren pedig további kockázati elem, hogy a háztartások nem magyar forintban, hanem svájci frankban és euróban adósodnak el.

(Magyar Hírlap)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr49673749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Kollár Krisztián 2008.09.23. 02:06:45

Úgy van, sőt:
A döglegyek nagyobbak, mint a rothadó húsunk=gazdaságunk!
Egyik adat szerint 63%-ban multi tulajdon az ország, a másik szerint 93%-ban! És a jövő háborúit a víz, a föld és azokból előállítható javakért vívják majd.
Ja és a hazai GDP minimum 80%-át állítják elő a multik,
és támogatásaikkal lényegében adómentesként nevesítik azt a 20-25 óriáscéget, aki birtokolja az országot!

Van azért ezen hírféléken túl valami furcsaság:
A GDP kb. 28 ezer milliárdra tehető, ám a kormányzat költségvetése mintegy 13 ezer milliárdként nevesített.
Mármost a 80% 22 500 milliárd Ft, és ebből 13 000 milliárd, akkor 9 400 milliárd Ft a költségvetésből a multik támogatása (???????) lenne?

Ki tud korrekt adatokat?
süti beállítások módosítása