HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Vincze László a kormányt is ostorozta libamájügyben

Kisgazda 2008.09.13. 05:40

A baromfiágazatban dolgozókkal közösen tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Vincze László, Csongrád fideszes országgyűlési képviselője, a KPE-KPSZ dél-alföldi regionális vezetője.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány és a szakminisztérium nem áll a baromfiágazatban dolgozók mellé - mondta a hízottliba-májjal kapcsolatban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Vincze László országgyűlési képviselő.

A honatya leszögezte, miközben a baromfi-feldolgozás Magyarország húzóágazata, és jórészt exportra termel, elfogadhatatlan az a hozzáállás, amit a kormány és a szaktárca tanúsított a Négy Mancs által kirobbantott libamájügyben. Vincze szerint egyként kellene mellé-, illetve mögéállni a takarmánytermelőknek, az állattenyésztőknek és a feldolgozóknak, mert hatalmasat veszíthet ezen az ügyön az ország.

Hozzátette, becslése szerint csak választókerületében 200 családot érint hátrányosan "a magát állatvédőnek tartó szervezet félrevezető akciója". Szabó Tamásné, a Hungerit Zrt bezárt májüzemének vezetője elmondta, most átszervezés alatt állnak, veszélyben a munkahelyük, kilátástalannak érzik helyzetüket. Mint dolgozók, sérelmezik, hogy az ország vezetői hagyták, hogy ez megtörténhessen. Cseh Istvánné - aki 14 éve dolgozik a szentesi baromfi-feldolgozó csomagolójában - nem tudja, miből fogja felnevelni és taníttatni a gyermekeit, ha elbocsátják a cégtől.

Lengyel Ferenc pusztaszeri tömőanyag-előállító azzal egészítette ki az előtte szólók mondandóját, hogy őket, meg a takarmánytermelőket, meg a keltetéssel foglalkozó vállalkozásokat éppúgy hátrányosan érinti a magyar libamáj ellehetetlenítése, mint a Hungerit Zrt.-t.

Baromfi Terméktanács: Legyen hungarikum a libamáj!

Defenzívából offenzívába megy át a magyar libatermelő ágazat az osztrák Négy Mancs alapítvány fellépésével szemben, emellett kezdeményezik a parlamentnél, hogy a hízottliba-májat vegyék fel a törvényben védett hungarikumok közé - jelentette be tegnap a Baromfi Terméktanács elnöke. A sajtótájékoztatón elhangzott: a hízottliba-máj eltűnése a boltokból ötezer munkahelyet szüntetne meg, 25 milliárd forint éves exportbevételtől esne el az ország. Az érintettek szerint a libatömés nem állatkínzás, és célzott lejáratókampány folyik a magyar ágazat ellen, amely mögött nyugat-európai piaci szereplők állnak. A sajtótájékoztatón jelen lévő Szirbik Imre szentesi polgármester azt hangsúlyozta: sokatmondó, hogy a körülbelül 10 osztrák és német áruházlánc nemcsak a tömöttárut nem vásárolja a Hungerittől, hanem egyik termékét sem. Magyarország az Európai Unióban az ötödik-hatodik legnagyobb baromfi-feldolgozó tagállam - fűzte hozzá Szirbik.

(delmagyar.hu)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr10661210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsi 2008.09.14. 00:31:23

Én is a férjemnek és a szűk környezetemnek épp ezt mondtam, azaz azt hiányoltam, hogy a szak minisztérium, miért nem lép fel a tenyésztők ,gazdák védelmében, Ilyenkor Gyurcsány Úr miért nem védi meg a Magyar értékeket, mert a hízott libamály tudtommal a Magyar a leg közkedveltebb,tehát nagyon helyes,hogy kérik, a Hungarikumok közé való felvételét.
süti beállítások módosítása