HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Tornyosuló problémák az agráriumban

Kisgazda 2008.09.09. 04:09

A gyümölcstermesztők után a gabonatermelők is súlyos értékesítési gondok elé néznek - mondja bevezetésként Kovács Zsigmondné berettyóújfalui gazdálkodó és tápboltos, akinél lecsapódik a mezőgazdaság összes gondja, baja.

A bihari térségben jó közepes termés volt gabonából, igaz, az időjárás beleszólt a minőségbe. A termés fele-fele arányban lett étkezési és takarmánygabona. A tavalyi értékesítésnél kevés minőségi kifogással éltek a felvásárlók, idén viszont - a gazdák szerint - a bőség zavarában egyre szigorúbb követelményeket állítottak a betakarított terménnyel szemben. A legtöbb, tárolóba beszállított gabona, Berettyóújfaluban, Biharkeresztesen, Körösszakálban, még a magtárban pihen, mert nem tolonganak a kereskedők vételi szándékukkal. A gazdákat ez azért érinti érzékenyen, mert a tavaly elvetett drága vetőmag nem akar megtérülni, a tartalékaik pedig már elfogytak, a felvett hiteleket viszont törleszteni kell. Kovácsné kérdés nélkül sorolja az idén drámaian megnövekedett költségeket: a vetőmag 50, a műtrágya, 100, a növényvédőszer 15-20, míg a gázolaj 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

A növényfélék sorában a napraforgó következik, mely a vetéskor szép reményekkel kecsegtetett, ugyanis a szerződéskötéskor 12 ezer forintot ígértek mázsánként. Jelen helyzetben viszont már 7.600 Ft-ra sem lehet szerződést kötni, tehát igencsak rosszul járnak a szerződéssel nem rendelkező termelők, de az érvényes szerződéssel rendelkezőknek sem garantált az abban szereplő összeg kifizetése - vetíti előre Kovácsné.

A bihari térség fő növénye a kukorica, mely szintén jó hozamot ígért az őszre. Az augusztusi aszály következtében viszont megszorultak a szemek, így végeredményben idén sem várható kiemelkedő termés. Az értékesítés itt sem lesz zökkenőmentes, mert kiszivárgott hírek szerint a felvásárlók 1.800-2.500 Ft-ot akarnak adni mázsánként. Ha ez bekövetkezik, ez a növény is veszteséges lesz a gazdáknak.

Az állattartóknál sem jobb a helyzet: a sertéstenyésztést már sokan abbahagyták az alacsony átvételi ár miatt. Drámaian csökkent a szarvasmarha állomány is, hiszen az év elején beígért 90 forintos tej átvételi árából semmit láttak a gazdák, sőt, ma már 60-70 Ft körüli a literenkénti felvásárlási ár, míg az üzletekben az eredeti tejtermékek ára lassan a megfizethetetlen összeget éri. A negatív példákat erősíti a juhtenyésztés alacsony jövedelmezősége is, hiszen a bárányok az idén a tíz évvel ezelőtti áron keltek el.

A kedvezőtlen folyamatok láttán a gazdák azon meggyőződése erősödik, hogy tudatos tönkretételük zajlik: menjen el a kedvük a gazdálkodástól, s fillérekért szabaduljanak meg földjeiktől. Ezt igazolja a kormányzat azon lépése is, amellyel a jól működő falugazdász hálózat felszámolását helyezte kilátásba, megfosztva a vidéki gazdákat az információhoz jutástól.

Nyírő Gizella

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr12654933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása