HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Becsey Zsolt a magyar almatermelőkért Brüsszelben

Kisgazda 2008.09.05. 15:54

A magyar gazdák megélhetésének, egyúttal egy hagyományos termelési kultúrának a megőrzése a tét: ezért intézett kérdést a Brüsszeli Bizottsághoz a hazai almatermelők panaszai nyomán Dr. Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő.

A magyar néppárti euroképviselő két hét múlva, az Európai Parlament következő plenáris ülésén vár választ arra:

"milyen különérdekek irányítják az Európai Uniót akkor, amikor saját tagállamai almatermelőinek érdekeivel szemben az importőrök érdekeit veszi figyelembe? Ugyanakkor az Egyesült Államok saját gazdái védelmére 51,74 százalékos antidömping vámmal korlátozza a kínai alma-sűrítmény USA-ba való bejutásának lehetőségét.

Megengedhetőnek tartja-e a Bizottság, hogy az Unióba importált alacsony savtartalmú (például kínai) alma-sűrítményt művi savval (citromsavval) javíthatják fel az európai feldolgozók a korábban bevált magas természetes savtartalmú lengyel, magyar, ausztriai, olasz, román, spanyol és portugál almával szemben?

" Erre az európai termelői érdekeket sértő gyakorlatra ugyanakkor éppen a Tanács, azaz a tagállami kormányok közös döntését meghozó uniós alapintézmény egyik irányelve ad lehetőséget.

Becsey Zsolt szerint nemcsak a jelenlegi hazai alma-piaci feszültség miatt fontos, hogy a termelők önköltségen fölüli árat szabhassanak terméküknek. Azért is halaszthatatlan intézkedni most, hogy a termesztők jövőre is megtartsák termelési kedvüket.

kpe.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr76649932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása