HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A gyurcsányi dolgozat elemzése - hogy mindenki tisztán lásson (orwelliában)

Kisgazda 2008.08.30. 05:29

A Gyurcsány Ferenc által megjelentetett írás gazdasági részét sokan sokkféleképpen elemezték. A legpontosabb talán a Progresszív Intézet elemzőjének leírása: kényszerű és tervszerű. Kényszerű, mert a mozgástér megszűnt, tervszerű, mert pontos leírást ad, arról az államról amelyet Gyurcsány-Apró klán elképzelt. A Megegyezés Gyurcsány Ferenc gondolatvilágába kiválóan illeszkedő írás, talán a legpontosabb képet festi a valódi célokról és valódi kormányzati mozgatórugókról.

Gyurcsány társadalomképe

A dolgozatban leírtak egy sajátságos társadalomképet vetítenek elénk - Gyurcsány Ferenc és körének társadalomképét. Ez a társadalomkép súlyos aggodalomra ad okot. A dolgozatban leírtak alapján adva van egy válságban lévő állam, mely a dolgozat szerzője szerint túladóztatott és gazdaságilag kiszolgáltatott. A túladóztatás csökkentése érdekében csökkenti az adót, de az állami kiadásokat nem csökkenti, illetve nem próbál újabb állami bevétel forrásokat előállítani.

A dolgozat során folyamatosan ellentmondásba kerülnek a tervek és a máz, mellyel a dolgozat készítői körbevették a mondani valót. Példának okáért: "Másképpen fogalmazva: passzív helyett aktív, individuális helyett közösségi, versengő mellett kooperatív társadalmi-gazdasági együttműködést kellene építenünk az új magyar társadalmi-gazdasági modell kialakításakor." és ezzel ellentétesen pár oldallal arrébb: "Hogy megértsük egy ilyen döntés következményeit, először is tisztázzuk, hogy az adófizetőknek csak két csoportja van: az emberek és a vállalatok. Ha az összes adóteher változatlansága mellett az egyik fél, mondjuk az emberek terhét csökkenteni szeretnénk, akkor a másik fél, a vállalatok terheit növelnünk kell, és ez természetesen igaz fordítva is. A mi jelenlegi helyzetünkben a vállalatok terheit kellene csökkentenünk annak érdekében, hogy eredményesebbek lehessenek, hogy tudjanak beruházni, új alkalmazottakat felvenni, növekedni. Hosszabb távon ez mindenkinek jó, de ennek érdekében a családoknak kellene magasabb adóterhet viselni." Akkor most kooperáció vagy versengés? Arról nem is beszélve, hogy akinek cége van, annak is van személyi jövedelem adója. Ők 600 ezren kényszervállalkozóként, melyik csoportban vannak? Az ehhez hasonló ellentmondásokkal, csúsztatásokkal tele a dolgozat.

A gazdaságot zárt rendszernek tekinti Gyurcsány, mely Magyarország határainál véget is ér. Példának okáért, nem lehet elszámolni a vállalati és a céges autók üzemanyag felhasználását - hát úgy átviszi mindenki Szlovákiába az autókat, hogy csak na. Csinál egy autó kölcsönző céget és a saját járműveit a hazai vállalkozása bérbe veszi. Mindent el tud számolni, még a hazai cégének a nyereségét is: mert akkora lesz a nyereség magyar cégében, mint a bérleti költség a járműkölcsönzőben... Példának okáért, csökkenteni kívánja a készpénzforgalmat. A fekete gazdaságban forgótőke ezáltal Ausztriába, Szlovákiába, Romániába illetve Horvátországba menekül vásárolni vagy, ha már mennie kell távolabb valamely adóparadicsomba.

A társadalom egymással versengő csoportok összessége. A dolgozatból kitetszik, hogy csak úgy lehet adni, ha valakitől elveszünk, mindez annak ellenére van így, hogy kooperatív modellről beszél (A költségvetés elemzése angolszász és skandináv modellről szóló fejtegetés.) A társadalom tehát egymással a szűk forrásért versengő csoportokból áll: azaz "...azért kell akadályozni a társadalmi fejlődéssel járó forrás bővülést, mert akkor nincs szükség az elosztás ellenőreire" (Lukács György). Az állami vezetőnek akkor teljesíteni kell, ha úgy tetszik feladatát el kell látnia és nem elég hogy csak van és a társadalmi csoportok között egyensúlyoz. A versengő társadalomképe nem új a baloldalon, a "szociál-darvinisták, köztük Hitler és Stalin" (John Lukács) ezt a módszert alkalmazta, mind pártszervezeti, mind államszervezeti, mind állami szinten.

A versengő társadalmat folyamatosan fenyegetni kell - félelemben tartani. A versengő társadalom közmegegyezését meg kell akadályozni. Ennek eszköze a dolgozat szerint az irigység faktor - az APEH.

A társadalom egzisztenciális kiszolgáltatottságának megnyilvánulása az anyagi helyzet. A társadalmi rétegek penge élen táncolnak. A kis- és középvállalkozások és a vállalkozók életében és bármely munkavállaló esetén egy APEH bírság egyenlő lehet a teljes bukással. Ugyan ez a helyzet az értelmiségiek körében is. Az APEH - dolgozat szerint - korábbinál nagyobb jogokat kap: például a készpénz forgalom ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy az APEH a rezsim egyik alappillérévé növi ki magát 2009-ben. A gyurcsányi-rezsim padláslesöprője lesz. Ami megmaradt azt is elviszik.

A fenyegetéssel szembe próbálja állítani a vállalkozókat és a társadalmat - bűnbakként felmutatva a vállalkozót: a gazdaság kifehérítése a vállalkozókon múlik, ő miattuk nincs pénz, mert lopják a Te pénzedet és neked azért van kevés, mert a vállalkozók és a gazdák nem adóznak. Azt hiszem ezt Rákositól hallottam utoljára, ugyan ebben az érvelésben ugyan így a vállalkozók ellen. "a tehercsökkenés kifehérít, akkor nincs mitől tartani senkinek, akkor a bármilyen szigorú szankció sem okozhat kárt senkinek" Csakhogy a gyakorlat jelenleg az, hogy a Gyurcsány Ferenc - A Nagy Testvér - által irányított állam, az aki nem tartja be a törvényeket, fizetési határidőket stb. Az APEH megnövelt jogköre olyan jogosítványt jelent a rezsim kezében, mely a teljes gazdaságot ellenőrzése alá vonhatja.

A fenyegetés másik megtestesítője az ős gonosz: a Fidesz, azaz a minden-rossz megtestesítője - a Testvériség, és Orbán Viktor, maga Emmanuel Goldstein, a Nagy Testvér ellensége. A dolgozat szerint: "polgárosodással szemben áll... befektető ellenes... piac ellenes.", azaz provákotor és szabotőr és minden ami ellentettje a jóságos Nagy Testvérnek.

Gyurcsányi rezsim társadalom felfogása a hitleri és stalini rendszerek által elfogadott szociál-darvinizmuson alapul, mely szerint a gyengébbnek és a hatalommal nem rendelkezőnek pusztulnia kell. Az erősebb feladata, hogy elossza a kiszolgáltatottak között a maradékot és fenntartsa a neki tetsző rendet. De nem az erősebb felelőssége ha nem működik ez a rend, hanem az ostoba választóké akiket rendszeresen meg kell regulázni...

És ha véletlenül emlékeznek a választók, hogy két évvel ez előtt, hogy ugyanilyen adócsökkentést hazudott A Nagy Testvér, hogy választást nyerjen, majd elfelejteti velük a gázszámla, plusz 5000 Ft és az a hazug fenyegetés, hogy az oroszok másnak lényegesen drágábban adnák a gázt és a villanyt.

Zsarolás - újbeszélül: Megegyezés

A dolgozatban három szintű megegyezés körvonalaz a szerző: egy kormányzati szintűt, egy kormányzási szintűt és egy társadalmi szintűt. A három közül világosan és jól látható, hogy a kormányzási szintű megegyezési ajánlat az SZDSZ-nek szól, a kormányzati szintű az MSZP-nek. A három közül azonban keveset beszélnek Gyurcsány társadalmi szintű terveiről. A dolgozatban az ezzel kapcsolatos nézeteit igen világosan és igen egyértelműen fejti ki:

A táradalom számára kínált megegyezés a teljesítmény nélküli költekezést jelenti a kiszolgáltatott rétegek számára. A nyugdíjasok, a leszakadt szegények illetve a közalkalmazottak és a köztisztviselők zsarolásával kívánja a társadalmi támogatottságot biztosítani Önmagának.

A Megegyezés c írása nem más, mint ennek a helyzetnek a hosszú távú viszonyainak leírása, talán az első olyan dolgozat, melyben a kormányfő valódi elképzelései vannak benne. A dolgozat egyetlen célja, hogy a Nagy Testvér túlélését biztosítsa. A Megegyezés, ezért nem más, mint a egy zsaroló levél.

Nézzük részletesen a zsaroló levél pontos(ított) tartalmát:

(1) Amennyiben az országgyűlés nem szavazza meg a költségvetést, akkor az előző évi kifizetések az irányadóak, azaz időarányos kifizetések teljesíthetők, azonban az ország eladósodása miatt a forint jelentősen esni fog és nagyobb összeg visszafizetésére kötelezett az ország, a rövidlejáratú állampapírokkal. Az interregnum miatt nem biztos, hogy a finanszírozó kötvényeket lejegyzik és így az állami alkalmazottak, a nyugdíjasok és a szociálisan rászorultak nem jutnak pénzhez. (Ezt akarjátok? - Nekem már mindegy!)

(2) A mennyiben elfogadjátok a fentiek miatt a kormányzás tovább vitelét, akkor teljes szabad kezet kapok az állam átalakításának befejezésére - az állam teljes legyengítésére az állami gazdaság befolyásoló eszközök megszüntetésére és az állami ellenőrzés kiterjesztésére a gazdaságra. Az állam kiszolgáltatását az orosz érdekszférának - gáz, elektromos áram, közolaj.

(3) Az adócsökkentéses költségvetés fedezete az adórendszer átalakítása ez azonban nem az adók rendszerének átalakítását jelenti, hanem az Adóhatóság átalakítását: teljes szabad kezet kap az adóhatóság a források előteremtésére. A megegyezés tehát az, hogy ugyan lesz adócsökkentés, de az adó engedményeket az APEH-en keresztül visszaszedjük. Magyarán szólva: a termeléssel, értékteremtéssel foglalkozók külön sarcot kapnak, azért, hogy az állam újra elosztó szereptől függők nagyobb jövedelmekhez jussanak, azaz befejezzük az állam teljes központosítását. Egy központi adatbázisban lesz elérhető az adózó és az adófizető. Az adózó SZJA bevallását (talán kötelezően), majd az APEH megoldja, jócskán felül becsülve azt, a cégek ezáltal ellenőrizhetővé válnak.

(4) A költségvetés elfogadása a társadalmi "béke" megőrzése: azaz nincs konfliktus, kicsit könnyebb lesz nektek ha én maradok.

(5) Egyébként jön a Fidesz, elvesztetek mindent, mert a mieinket azok kiszorítják a hatalomból, és nem tudunk pénzt adni nektek, azaz "le lehet adni a szolgálati kocsik kulcsait, nincs költségtérítés" és jön a drága gáz és villany.

Az öt pont, mely köré a dolgozat épül, szól az SZDSZ-nek, szól az MSZP-nek és szól a kiszolgáltatott szavazóknak.

Érdekek mentén

A dolgozat érdekek mentén íródott. A három nagy érdek csoport megegyezési lehetősége mentén. Az MSZP érdeke nem a hatalom megtartása, hanem a büntetlenség kiharcolása, valamilyen társadalmi kompromisszum mentén. Az MSZP, ma már inkább tekinthető egy profit orientált gazdasági társaságnak, mint politikai pártnak, pontosabban fogalmazva, egy érdek-képviseleti szerv, mely a szűk vezetés érdekeit illetve finanszírozóik érdekeit képviseli. A dolgozatban leírt lehetőség számukra egy osztogatási politikát takar, mely megakadályozhatja a Fidesz 2/3-nál nagyobb győzelmét. Ez talán a legfontosabb számukra.

Az MSZP három jól elkülöníthető érdek csoportból (és több platformból) áll. A dolgozatban több helyen emlegetett adóprés - gazdaság kifehérítésének eszköze - a kis- és középvállalti versenytársak kiszorítását jelentené a piacról. Ez tulajdonképpen jelentős előnyt biztosítana az MSZP-hez közeli középvállalkozások, melyek közül valódi adóellenőrzés egyet sem ért és fog érni. A második jól elkülöníthető csoport a párt középvezetői rétege, mely számára az állami és önkormányzati cégek jelentenek átlag feletti fizetést. Ő számukra tisztán anyagi kérdés a kitartás a rezsim mellett. A párt harmadik rétege a "talpasok és a hívők" (Lendvai Ildikó). Számukra az osztogatás politikája jelenti a kitartás valódi okát. A három réteget egy értelmiségi gyűrű tartja egyben, melyet un "szabadelvű" és "független" ként nevezik meg magukat. Számukra ez a dolgozat egy megerősítés a hitük egy darabja, van még remény. (kitartás! elvtársak -lesz csodafegyver!)

Gyurcsány és köre az ő vakhitükre támaszkodik, mely biztosítja a médiát. Arra a vak fanatizmusra, amely Hitlert a végsőkig hatalomban tartotta. Ez az a vak hit, amely Gyurcsány hatalmának alapja, amely miatt 1945-ben Berlin ostrománál több száz tízéves gyerek kezébe parancsoltak fegyvert egyetemi diplomával rendelkező, magukat értelmiségnek tartó, pártemberként hatalomhoz jutó bölcsészek, azaz néhány gyáva alak - akik attól féltek, hogy nem tudnak megélni egy új, másik valódi versenyen és tehetségen alapuló rendszerben. Akik kiszolgálták a hitleri rezsimet, ahogy ez a magát "függetlennek" nevező értelmiségi csoport gyurcsányi rezsimet. Ezek a sejtkupacok jobban féltek/félnek a változástól, mint a gyermekeik, a tanítványaik, az utódaik elvesztésétől. Ezek a magukat független értelmiségieknek tartó, pénzért mindenre képes kiszolgálók, a Párt gazdagodó katonái tartják hatalomban Gyurcsányt.

Az SZDSZ érdeke az összeomlás elhúzása. Minél tovább dolgozni azon, hogy mint a rezsim ellenzéke jelenjen meg a nagyvárosi értelmiségi körökben. Ebből kitalálható, hogy Kóka-Fodor páros Gyurcsány megbuktatásában és a helyzet minél gyorsabban történő rendezésében érdekelt. Számunkra egy Medgyesi-Gyurcsány kormányfő csere lenne az ideális. Ezzel szemben a dolgozat számukra a társtettességet nyújtja, mint alternatívát (és politikai helyzet sem azonos). A dolgozat alapvetéseiből következik, hogy Gyurcsány a helyzet felelősségét az SZDSZ-re kívánja át tolni. Gyurcsány tegnapi kijelentései, hogy csak nyolc ember kell, egyértelműen arra utal, hogy a korábbi szövetségesre hárítja át a rezsim - és a jelenlegi erőegyensúly - fenntartásának felelősségét.

Ezzel szemben az SZDSZ egyetlen lehetősége a túlélésre, hogy megbuktatja a rezsimet és mint társadalom megmentője jelenik meg, ennek próbálja beállítani magát. Az SZDSZ mérhető 2 százalékáho ez további 3%-ot biztosítana. Remélhetőleg átlátják, ha Gyurcsány nyer, rájuk sem lesz szükség. Ez az egyetlen remény, hogy minél előbb véget ér ez a 2002 óta tartó rémálom.

Összegzés

A gyurcsányi dolgozat valódi mondani valója nagyon veszélyes - már nincsen köntörfalazás, nincs összehajolás, suttogás, a médián keresztül történik az elkövetkező két év központosításának pontos program alkotása. Gyurcsányék Európa közepére egy öszvér rendszert képzeltek el: bankok által finanszírozott hitelek között vergődő országot és oroszbarát vezetésű autokrata rendszert álmodtak, mely Szerbiával együtt kiválóan képes akadályozni USA és az EU által vezetett, a Mediteráneum és Kelet-Európa, Észak-Ázsia felé terjeszkedő demokráciákat. A demokrácia intézményrendszerét használva tulajdonképpen egy alkotmányosan bebetonozott egyeduralmi rezsim alakult ki - a MAGYSZOC.

A gyurcsányi dolgozat megfosztva a kötelező demokratikus máztól egy autokratikus államot ír le, ahol az 2006 október 23-a rendőrséghez csatlakozik az APEH, mint az gyurcsányi rezsim fenntartója. A rendőrség az utcán, az APEH a kasszákban és padlásokon tartja félelemben az embereket és a vállalkozókat: fizikai és egzisztenciális félelem veszélyes elegy.

A dolgozat lényege: Gyurcsány Ferenc szabad kezet kér a Párttól és külső támogatóitól, befejezi az állam leépítését és a gazdasági hatalmunk bebiztosítását a stratégiai cégek átvételét az államtól és ezzel biztosítom, hogy a Fidesz ne nyerhessen, vagy ha nyer ne legyen mozgástere.

Az APEH 2009-től biztosítja a többletbevételt, aminek segítségével az EU pénzek lehívhatók, szétoszthatók a rezsim támogatói között - és pénzt, amivel szavazatok vásárolhatók a rendszer fenntartásához - és senki nem kérdez semmit. Ez a Megegyezés, egy egyeduralmi rendszer kiépítésének befejezéséről szól.

Olgyay Szabó Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr38640506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása