HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Kisgazda regionális értekezlet Nyírbogáton

Kisgazda 2008.08.29. 02:38

Kelet-Magyarországi Kisgazda Regionális Szervezetet hoztak létre Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye kisgazda vezetői, akik regionális vezetőjüknek Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselőt, Nyírbogát polgármesterét választották meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye Kisgazda vezetőinek részvételével került sor 2008. augusztus 24-én Nyírbogáton a Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt Kelet-magyarországi régiójának regionális értekezletére.

Dr. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke határozati javaslatot terjesztett az értekezlet elé, amely elsősorban a mezőgazdaság neuralgikus pontjait érintette. Mindenekelőtt az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszer (SPS) bevezetésének elhalasztását követelte, mivel a támogatás bevezetése következtében túlsúlyba kerülnek mindkét megyében a nagybirtokok, elsorvasztásra ítélve ezáltal a kisebb területen gazdálkodókat. Kezdeményezte, hogy a földtörvényben a földek értékesítésénél a tulajdonos elővételi joga érvényesüljön a földbérlővel szemben, valamint az egy család által megszerezhető föld mértéke 500 hektárig korlátozódjon. "A KPE-KPSZ a szövetkezés fontosságát hangsúlyozza a gazdák körében, megfelelő tőketámogatással" - húzta alá a KPE-KPSZ országos elnöke.

"A kisgazdák tarthatatlannak vélik azt a helyzetet, ami a dinnye, a meggy után az alma, illetve Hajdú-Biharban a gabonafélék felvásárlási ára körül alakult ki. Gőgös Zoltán államtitkár, illetve Gráf József miniszter nem mond igazat, amikor az alacsony felvásárlási árak miatti beavatkozást törvényi akadályokra hivatkozva elutasítja. Éppen ezért a kisgazdák támogatnak minden tiltakozó megmozdulást, amely a jelenlegi állapoton kíván változtatni. A kisgazdák támogatják a magyar tulajdonban lévő felvásárló cégek és termelők közötti együttműködést, továbbá minden törvényes eszközzel fellépnek a falugazdász hálózat védelme érdekében, ugyanis egy friss körlevél szerint - mondvacsinált kitételekkel - a falugazdász hálózat kivéreztetése folyik. A kisgazdák minden lehetőséget megragadva kívánják megvédeni a kiszolgáltatott mezőgazdasági termelőket" - jelentette ki Dr. Turi-Kovács Béla.

Az elnök megerősítette korábbi bejelentését, miszerint a jövő évi európai parlamenti választáson a kisgazdák Dr. Becsey Zsolt jelenlegi EP képviselőt támogatják, aki eddig is következetesen képviselte a kisgazda értékeket Brüsszelben.

Az értekezleten a jelenlévők tartózkodás és ellenszavazat nélkül Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselőt, Nyírbogát polgármesterét választották meg a Kelet-magyarországi Kisgazda régió regionális vezetőjének.

Az értekezleten részt vett Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke is. A közgyűlési elnököt Dr. Simon Miklós megajándékozta a Kisgazda Tallózó c. újság legújabb számával, egyúttal jelezte felé: a kisgazdák kérik, hogy a megyei közgyűlés polgári frakciójának elnevezésében a jövőben a Fidesz és a KDNP mellett a KPE is szerepeljen, hiszen Dr. Lenti István és Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó személyében két képviselőt is adtak a közgyűlésnek a polgári kisgazdák.

Az ülést követő fórumon Kovács András Hajdú-Bihar megyei elnök hozzászólásában reményét fejezte ki amiatt, hogy a kisgazda szövetség - a Fideszhez hasonlóan - regionális formában hatékonyabban fog működni a jövőben. Agrármérnökként kiállt a falugazdászok mellett, hiszen mint fogalmazott, felszámolásuk ugyanabba a falurombolási akcióba illik bele, mint amit a kis iskolák, posták bezárása, a vasúti szárnyvonalak megszüntetése jelent.

Erdei József a Kisgazda Ifjúsági Tagozat Hajdú-Bihar megyei vezetője az ifjú kisgazdák nevében a feldolgozóipar visszaszerzésének fontosságát hangsúlyozta, továbbá a józan gondolkodású, normális parasztemberek kinevelését szorgalmazta az egykori népfőiskolák mintájára.

A regionális ülést követően került sor a "Bogáti forgatag" elnevezésű rendezvény keretében a "Nyírbogát Nagyközségért Emlékérem" díj átadására. A Himnusz közös eléneklésével kezdődő ünnepi műsor során Dr. Simon Miklós, Dr. Turi-Kovács Béla és Seszták Oszkár is felszólalt.

Nyírő Gizella

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr22638706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása