HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Termőföld és plazmatévé

Kisgazda 2008.06.11. 16:57

Dr. Turi-Kovács Béla parlamenti felszólalása a földtörvény módosításával kapcsolatban.

 Elnök Asszony! Tisztelt Ház!

Ahogyan közeledik a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium vége, és ahogy közeledik a kisebbségi kormányzásnak is a vége, úgy gyorsulnak fel azok a fajta anomáliák, amelyek a földszerzés területén egyre inkább újabb trükköket, újabb lehetőségeket hoznak elő.

Megértem, ha úgy gondolkodnak egyesek, hogy egy-egy trükk megszüntetése is hasznos és eredményes lehet. Személy szerint azért nem szavaztam meg - és kitartok e mellett az álláspontom mellett -, hogy ma itt Házszabálytól eltéréssel történjen rendelkezés ebben az ügyben, mert ez nem más, mint megkerülése az alapvető kérdéseknek.

Az elmúlt hónapok ugyanis nem elsősorban a plazmatévéről szóltak, hanem az állami földek olyan értékesítéséről, amelyek kivizsgálása nélkül, a világos és egyértelmű feltárása nélkül nem lehet egyértelmű és megfelelő jó döntéseket hozni. De hozzá kell tennem azt is, hogy nemcsak erről van szó, hanem arról is, hogy ez a nem tudom, miféle egyezség alapján előkerült jogszabály még ráadásul, úgy gondolom, súlyosan sérti a jogalkotásra vonatkozó törvényünket is.

Egy picit át kéne gondolni. Mindaz, ami ebben van, alapjában véve a polgári törvénykönyv különös részét érinti. Olyan módon érinti azonban a Ptk. különös részét, hogy ez ebben megemlítésre sem kerül. Olyan módon történik, azt kell mondanom, hogy egész egyszerűen jól érzékelhetően nem történt más, mint hogy az FVM egy PR-akciót indított el, nevezetesen, azt kívánja bizonyítani ország-világ előtt, hogy képes ő arra, hogy nagyon gyors fellépést fog eszközölni, megállítandó a földek ilyen módon történő megszerzését.

Tisztelt Ház! Nem ez az alapvető kérdés. Az az alapvető kérdés, lehet-e világosan látni az állami földek értékesítésének a területén, meg tudjuk-e akadályozni azt, hogy az a klientúrához kerüljön; el tudjuk-e azt érni az elkövetkezendő időben, tisztelt Ház, hogy olyan szabályozók kerüljenek be, amelyek például a földtörvénynek azt az alapvető és súlyos fogyatékosságát változtatják meg, amely az elővételi jogot odahelyezi a bérlőhöz, és amelyből egy centimétert nem tudtunk előrejutni, jóllehet a polgári kormánynak ez volt az egyik legkomolyabb olyan intézkedése, rendelkezése, amely mind a magyar alkotmánnyal, mind pedig az életszerűséggel összhangban áll.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr17515027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása