HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Petíció Gráf Józsefnek

Kisgazda 2008.05.27. 19:42

A kisgazda országgyűlési munkacsoport Turi-Kovács Béla vezetésével egy három kérdést érintő petíciót adott át a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) képviselőjének.

 A termőfölddel összefüggő kérdéseket a kisgazda frakcióvezető-helyettes ismertette a minisztérium épülete előtt. Elmondta: korábban már többször jelezték, hogy számos visszaélés történik a földek értékesítésével kapcsolatban, amelyet egytől egyig fel kell tárni. Turi-Kovács rámutatott: az érdekvédelmi szervezetek bevonásával egy, a földek értékesítésére teljes körben kiterjedő vizsgálatot kell elrendelni, amely felderíti a 2006. június 1-től kezdődő összes földeladást. Hozzátette: a vizsgálat befejezéséig az állami földek értékesítésére teljes körű moratóriumot kell elrendelni.

A kisgazda országgyűlési munkacsoport szerint meg kell változtatni a polgári törvénykönyv azon passzusát, amely lehetőséget teremt arra, hogy a tőkeerős vevő kivásárolja a földtulajdonosokat. A kisgazda tervezet szerint csak az élhessen elővételi jogával, aki élethivatásszerűen mezőgazdasággal foglalkozik, vagyis a föld ahhoz kerüljön, aki majd a földet használni fogja.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: harmadik javaslatuk szerint 2013. január 1-jéig ki kell tolni az SPS életbe lépésének határidejét. Rámutatott: az SPS - amely tulajdonképpen a támogatásokat nem a tulajdonhoz, hanem a bérleményhez köti - a magyar törvények értelmében alkotmányellenes, hiszen a tulajdonjog korlátozását jelenti.

Turi-Kovács Béla bejelentette: megteszik az indítványukat földügyben és a polgári törvénykönyv ügyében annak reményében, hogy a miniszter tesz majd valamit azért, hogy - egyetlenként ebben a kormányban - megpróbáljon hiteles lenni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr27490653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása