HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Horváth János Tildyről

Kisgazda 2008.05.25. 11:46

Horváth János (Fidesz) napirend utáni felszólalásában Tildy Zoltán volt államfőre, a Nagy Imre-kormány kisgazdapárti államminiszterére emlékezett.

A képviselő felidézte, hogy 1956. október 28-án Tildy Zoltán rádiószózata után hallgattak el a fegyverek. Független, semleges, demokratikus berendezkedésű, többpártrendszerű Magyarországot akart - mondta a fideszes politikus.

 Horváth János emlékeztetett arra, hogy Tildy Zoltán azt akarta, Magyarország lépjen ki a Varsó Szerződésből, és a szovjet katonák vonuljanak ki az országból. Fontosnak tartotta ugyanakkor - mint mondta - a jó viszony fenntartását a Szovjetunióval.

 Felidézte: a szovjetek Tildy Zoltánnal tárgyalak, de közben tragikus hirtelenséggel megváltozott az álláspontjuk, és lerohanták országot. A volt államfő a parlament épületében maradt, és amikor a tankok az épület felé fordultak, akkor adott utasítást az ellenállás beszüntetésére - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy Tildy Zoltán november közepén feljegyzést juttatott el az osztrák nagykövetségre, amelyben rámutatott, hogy Nagy Imre kormánya törvényesen alakult meg, és mivel nem mondott le, a szovjet katonai beavatkozás egy törvényes kabinet ellen irányult.

Horváth János végül kitért arra, hogy Tildy Zoltánt novemberben letartóztatták, elítélték, és 1961-ben, 72 éves korában halt meg.

Hajlandó volt feláldozni népszerűségét is azért, hogy a Szovjetunió őszinte és megbízható barátjának tekintse Magyarországot. Igazmondó ember volt, ami ritkaság a politikában - fogalmazott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr58486454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása