HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Rekordbúzatermést várnak a gazdák Békésben

Kisgazda 2008.05.23. 11:10

Ha továbbra is kedvező marad az időjárás, a békési gazdák akár rekordmennyiséget is arathatnak az őszi búzából. Egyébként jól fejlődik a kukorica is, az elmúlt napok csapadékos időjárása jót tett a növénynek.

 Akár rekordtermést is learathatnak a gazdák őszi búzából Békésben, ha az időjárás továbbra is kedvező lesz - tájékoztatott Szabó István, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója szerdán. A főigazgató elmondta: ugyan még korai megbecsülni a várható termést búzából, hiszen az aratásig még több mint egy hónap van hátra, ám egyelőre az biztos, hogy a táblák állapota alapján átlag feletti termés várható. Hozzátette: ha különlegesen jól alakul az időjárás, akkor akár rekordtermést is learathatnak a gazdák a megyében. Az eddigi legmagasabb hozamot búzából a 2004-es év produkálta, akkor átlagosan 6,1 tonnát takarítottak be hektáronként Békésben. Tavaly viszont az aszály miatt csak 3,8 tonna volt az átlagos terméseredmény. Búzát az idén 115 ezer hektáron vetettek el a megyében.

A főigazgató tájékoztatása szerint jól fejlődik a kukorica is, ennek a növénynek is rendkívül jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása, hiszen igazából most indult meg a fejlődése. Szabó István nem kívánta a várható terméseredményt megbecsülni, hiszen a 110 ezer hektáron elvetett kukorica betakarítása még nagyon messze van. Szintén kedvező képet mutat a repce fejlődése is. Ebből a növényfajtából 13 ezer hektárt vetettek be a gazdák, ami 500 hektárral több, mint az előző esztendőben.

Tavaly ugrásszerűen nőtt a repce vetésterületének nagysága, az előző évi 6200 hektárról a duplájára, több mint 12 ezer hektárra. A piaci lehetőségekkel kapcsolatban a szakember úgy nyilatkozott: a gazdák egyelőre kivárnak, nem hallott egyetlen értékesítésről, üzletkötésről sem. Információi szerint a gazdák arra számítanak, hogy búzából legalább 4000-4500 forintot megkapnak mázsánként. Szabó István a kivárással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a tavalyi esztendőben, az aratás előtt egy hónappal volt, aki 3000-3500 forintért értékesítette a gabonáját, miközben a betakarítás időszakára a felvásárlási ár 5500 forintra emelkedett. A főigazgató szerint ha kiugróan magas lesz a termés, akkor sem kell tárolókapacitás-gondokkal számolni, hiszen az elmúlt évek alatt megfelelő mennyiségű új raktár épült Békésben is.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr29483721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása