HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A Kisgazda Polgári Egyesület Budapesten

Kisgazda 2008.04.11. 14:39

A Kisgazda Polgári Egyesület népi-nemzeti elkötelezettsége révén markánsan képviseli a társadalmi szolidaritás gondolatát, az elszegényedő vagy éppen mélyszegénységben élők felkarolásának szándékát.

A Kisgazda Polgári Egyesület (KPE), amely a Fidesz vezette Szövetség alapító és meghatározó része, már az elmúlt években sokat tett a polgári oldal sikereiért. A politikával foglalkozó közvélemény a kisgazdákat elsősorban a magyar vidékkel azonosítja. Ebben van is igazság, lévén, hogy a közel 100 éves múltra visszatekintő kisgazda mozgalom elsősorban a vidéki, kisbirtokosi rétegből talált szép számú támogatóra. A történelmet ismerők számára azonban nem kérdés, hogy a történelmi kisgazda mozgalom - amelynek legitim örökösének vitán felül az egyetlen parlamenti képviselettel bíró kisgazda erő, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciójában hét képviselővel rendelkező KPE tekinthető - a történelem során a nagyvárosokban, így Budapesten is jelentős szavazói réteget tudott mozgósítani, legutóbb épp az 1998-as Országgyűlési Választásokon több mint 80 ezer szavazatot kapott az akkori Független Kisgazdapárt.

Ebből is látható, hogy a kisgazda értékrend jóval komplexebb, mintha pusztán az agráriumról és a kisbirtokosi életforma megőrzéséről szólna - a történelmi nemzeti szabadelvűség hagyományaiból és a népi-nemzeti gondolatkörből egyaránt merítő kisgazda mozgalom nem kizárólag a vidék Magyarországának képviseletére hivatott. A KPE szimpatizánsai között nagy számban találhatóak városi, és természetesen fővárosi lakosok is, lévén, hogy a kisgazda eszmerendszer minden polgári gondolkodású, demokratikus elkötelezettségű, népben-nemzetben gondolkodó magyar ember számára vonzó lehet.

 A kisgazda hagyomány sokszínűsége és a mozgalom múltbéli eredményei arra kötelezik a KPE-t, hogy önálló mondanivalóval, a sajátos kisgazda értékrendet megjelenítő gondolatokkal álljon elő a főváros ügyében is.

Budapestnek a rendszerváltás óta Demszky Gábor személyében balliberális főpolgármestere van. Az országgyűlési és önkormányzati választások során világossá vált, hogy a jobb és baloldali megosztottság a fővárosban elsősorban nem ideológiai, hanem szociológiai természetű. A jellemzően munkások, bérből és fizetésből élők által lakott lakótelepeken általában tarol a baloldal - miközben elsősorban a kertvárosi területeken ugyanez igaz a jobboldalra.

A KPE népi-nemzeti elkötelezettsége révén markánsan képviseli a társadalmi szolidaritás gondolatát, az elszegényedő vagy éppen mélyszegénységben élők felkarolásának szándékát. A polgári kisgazdákra hangsúlyosan jellemző a szociális gondolatvilág. A szociálisan érzékeny népi-nemzeti kisgazda eszmerendszer képes lehet arra, hogy áthidalja azt a szociológiai jellegű szakadékot, ami a bal és jobboldali budapesti lakosok között feszül. A kisgazdák képesek lehetnek arra, hogy a korábbi baloldaldali szavazók egy részét integrálják a Szövetségbe, ezáltal hozzásegítve a polgári oldalt ahhoz, hogy a rendszerváltás óta először győzzön Budapesten.

A budapesti Kisgazda Polgári Egyesület már a 2006-os önkormányzati választásokon kivette részét a polgári oldal budapesti sikereiből jól működő alapszervezetei segítségével. A fővárosi kisgazdák készülnek arra, hogy a Fidesz vezette Szövetségen belül minél hatékonyabban képviseljék a kisgazda értékrendet. Meggyőződésünk szerint ez a záloga annak, hogy a polgári oldal győzni tudjon, legkésőbb 2010-ben a fővárosban is.

Kékesi Márton
KPE Budapesti elnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr73421324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása