HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A parlagfű-mentesítés teljes csődje?

Kisgazda 2009.11.17. 15:35

Balogh József országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdése az Országgyűlés november 9-i ülésnapján.

ELNÖK: Balogh József, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek: "A parlagfű-mentesítés teljes csődje?" címmel. A kérdésre a miniszterelnök úr megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úr távollétében Gőgös Zoltán államtitkár úr válaszol. Balogh József képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon az ezredfordulón 2 millió légúti allergiás beteget tartottak nyilván. Ez a kör évente 4-5 százalékkal bővül, különösen az óvodás-iskolás korosztályban. Sajnos, szembe kell néznünk a tényekkel: a légúti allergiás megbetegedések veszélyt jelentenek az egész magyar társadalomra.
Azt feltételezné az ember, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz a veszély elhárításáért, de sajnos ez nincs így, és a helyzet folyamatosan romlik. Az idén a szokásosnál is kevesebb energiát fordított az ország az allergén gyomok elleni védekezésre. Ennek a pollenallergiával kapcsolatos panaszok és költségek meredek növekedése lesz a következménye.
Az idén a megszokottnál nagyobb területet borított a parlagfű. Ráadásul ebben az évben korábban is kezdett virágozni. Mintegy 5 millió hektáron terem az agresszív gyomnövény, ebből 700 ezer erősen fertőzött. Az ország évente csak a pollenallergia tüneteit csillapító gyógyszerekre 20 milliárd forintot költ; ennek a kétszeresét a kezelésekre és a táppénzköltségekre. Miért van az, hogy a védekezési célokra rendelkezésre álló összeg elenyésző? Idén mindössze 800 millió forint gyűlt össze parlagfű-mentesítésre.
Tisztelt Államtitkár Úr! Még ezzel a csekély összeggel sem tud a minisztérium elszámolni. Még a tavalyi pénz elköltéséről sem jelent meg semmilyen elszámolás. Az ideiről pedig annyit tudni, hogy 140 millió forintért kaszálógépeket vettek belőle állítólag, de hogy ezt ki és hol használja, arról nincs nyilvános információ.
Államtitkár Úr! Hova tűnt a pénz? - az a pénz, ami az alapvető megelőzésre is vajmi kevés. Kérdezem öntől: miért nem létezik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) részletes elszámolás a parlagfű-mentesítésre összegyűlt pénzből, miért nem előzi meg a kormány a parlagfű elterjedését, hogy ne növekedjen évről évre a beteg emberek száma hazánkban.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm a képviselő úr kérdését. Államtitkár úr, öné a válaszadás lehetősége. Parancsoljon!

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Két honlapot ajánlanék a figyelmébe. Az egyik a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság honlapja, ez a www.nepegeszseg.net, ahol minden évben részletesen feltüntetjük, hogy az aktuális mentesítési forrásokat mire használjuk, a másik pedig, hogy az FVM honlapján nyilvánosságra hoztuk a Kasza-pályázat nyerteseit. Ez egyértelműen cáfolja, amit a képviselő úr mond. Semmi takargatnivalónk pályázatügyben és felhasználásügyben nincs.
Egyébként szeretném arra a dologra fölhívni a figyelmét, hogy az a 860 millió forint, ami 2008-ban volt, aztán 2009-ben 883 - tehát az sem igaz, hogy kevesebbet költenénk rá -, nyilván ilyen típusú megelőző kampányokra, tájékoztatásra és eszközbeszerzésre lesz csak elegendő, de alapvetően a parlagfű-mentesítés kötelessége a törvényi előírások szerint a földtulajdonosokat terheli.
Képviselő úr, most mondhatnám azt, hogy érdekes az a felvetése, amikor mondjuk, egy Fövét-ülésen, érdekegyeztető tanácsi ülésen pedig a Magosz képviselője azt kérte, hogy ne büntessük meg a gazdákat azért, mert parlagfű van a földjükön. Ezt egymással majd nyilván tisztázni tudják. Nyilván nekem csak az lehet a válaszom, hogy ilyet nem tehetünk, mert nekünk a legfontosabb az egészség és nem az, hogy éppen valaki nem ér rá letárcsázni a földjét, mert az aratással van elfoglalva.
Ez mindig egy érdekellentét, képviselő úr, ugyanis nem a minisztérium veti a parlagfüvet, az nő. Nyilván a földtulajdonosoknak pedig az a dolguk, hogy betartsák a törvényeket, nekünk pedig az, hogy betartassuk. Lényegesen több ellenőrzés volt ebben az évben, lényegesen több kényszerkaszálás. Még egy dologra felhívnám a figyelmét az allergiás megbetegedések nagy számáról: a világon mindenhol terjed, ott is, ahol nincs parlagfű. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell a parlagfű ellen védekezni, ami a legkeményebb allergiát okozza.
Képviselő úr, az elszámolás rendben van. Ha a két honlapot megnézi, és további információra van szüksége, szívesen állok rendelkezésére. Köszönöm szépen a figyelmüket.

(parlament.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr641531994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása