HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Tilos lesz a disznóvágás?

Kisgazda 2009.07.30. 22:14

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése Gráf József FVM miniszterhez.

Tisztelt miniszter úr!

A kormány által 2010-től tervezett higiénai nemzeti útmutató rendelet a falusi vendégasztal-szolgáltatók ellehetetlenítését fogja eredményezni, amely a hagyományos disznóölést gyakorlatilag eltöröli Magyarországon. Ennek következtében nem lesz lehetősége a házigazdának arra, hogy leölje saját disznaját és a sertés húsából pörköltet készítsen a vendégeinek. Erre csupán csak akkor lenne lehetősége ha saját pénzen saját vágóhídat létesít vagy a sertést elviszi a legközelebbi üzembe ahol saját költségén levágják a tulajdonát képző malacot.

Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít havi hatvan-nyolcvanezer forintos többletpénz, akik a rendelet előírásainak nem tudnak majd megfelelni így kevesebb pénzből fognak gazdálkodni. Emiatt ezek az emberek nem tudják majd megkeresni a téli tüzelőre valót így szociális segélyért fognak sorban állni az önkormányzatoknál.

Ezenkívül a rendelettervezett nem életszerű , mivel a külföldi és hazai vendégek éppen azért vesznek részt disznóölésen és az abból készített lakomán, pálinka- és borkóstolókon, mert egyedi semmivel sem összehasonlítható hangulat jellemzi az eseményt.

Ennek következtében kérdezem miniszter úrtól, hogy:

Tilos lesz a disznóvágás Magyarországon a rendelet következtében?
Készített e hatástanulmányt a kormányzat a rendelet várható következményeiről?
Milyen hatása lesz a rendeletnek a falusi vendégasztal-szolgáltatásra?
Mi lesz azokkal az emberekkel akik eddig disznóvágásból teremtették elő a téli tüzelőre valót de nem tudnak megfelelni a rendelet előírásainak?
Kívánja e támogatni a kormányzat saját vágóhídak létesítését?
Életszerűnek tekinti e a tervezett rendeletet?

Várom válaszát.

Üdvözlettel,

Erdős Norbert sk.
országgyűlési képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr731278569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása