HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Ami rossz az jó, és ami jó az rossz?"

Kisgazda 2009.01.14. 09:09

Vincze László országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése Gráf József FVM miniszterhez az élelmiszerbiztonsági-válság ügyében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A mézbotrány után most az ír dioxinos hús esetében is bizonyította a hazai élelmiszer ellenőrzés, élén a főállatorvossal hogy a feladatuk ellátására alkalmatlanok.

Felmerül annak az alapos gyanúja, hogy azok a laboratóriumok, amelyek a vizsgálatokat végzik, közvetlen összefüggésben vannak a főállatorvossal, és így erős kétségek merülhetnek fel a vizsgálatok biztonsága iránt. A miniszter felel azért, hogy a magyar emberek elé biztonságos élelmiszer kerüljön, köteles minden szükséges intézkedést a magyar élelmiszer védelmében megtenni, ha ezt elmulasztja, annak felelősségét viselnie kell.

Az Európai Unión belüli tőke- és áru szabad áramlása Magyarországon eddig a legsúlyosabb károkat éppen az állattartók számára eredményezte. A magyarországi sertésállomány 1990-hez képest 11 millióról alig több mint 3 millió darabra csökkent, és ezek piaca is bizonytalan.

Mindeközben az élelmiszer-ellenőrzés Magyarországon a könnyebbik utat választotta; a kistermelőket, a hazai kispiacokra kijutó őstermelőket igyekszik drákói szigorúsággal ellenőrizni, eközben pedig a főállatorvos napokon keresztül nem tud arról, hogy Magyarországra dioxinnal szennyezett ír sertéshús érkezett. A magyar közvélemény elvárja a kormánytól, az agrárminisztertől, hogy az ellenőrzési rendszert a külföldről érkező élelmiszer tekintetében a legnagyobb szigorra késztesse, és vonja le a következtetéseket mind az ellenőrzési rendszerre mind pedig az érintett személyekre.

A fentiek alapján kérdezem Miniszter Urat: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a hazai élelmiszer-fogyasztók biztonságos, egészséges élelmiszerhez jussanak? Kérdezem továbbá: mit tesz az agrártárca az ellen, hogy a nagy élelmiszer-láncok a hazai termékek mellőzésével olcsó de bizonytalan eredetű és összetételű élelmiszerekkel árasszák el a magyar piacot? Végezetül kérdezem Miniszter Urat: kíván-e személyi konzekvenciákat levonni a hiányos élelmiszerbiztonsági ellenőrzés miatt?

Budapest, 2009. január 9.

Vincze László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr60876477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása