HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

"Mi lesz az M44-es út sorsa?"

Kisgazda 2009.10.27. 05:35

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdése az Országgyűlés október 19-i ülésnapján.

ELNÖK: Erdős Norbert, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek: "Mi lesz az M44-es út sorsa?" címmel. Képviselő urat illeti a szó.

ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Számtalanszor tettem már fel kérdést a 44-es út kapcsán az ön elődjének és önnek is, és most újra itt állok ön előtt, hogy megkérdezzem, mi lesz a hangzatos ígéretekből, mikor lesz a 44-es főút valóban gyorsforgalmi. Most a költségvetés tárgyalásának idején sok mindenről szó van, beszélhetnénk a bajba jutott önkormányzatokról, a csőd szélén álló államháztartásról, de nem hallgathatunk a Békés megye szempontjából oly fontos útfejlesztésekről sem. Legutóbb a vasútvonalak kapcsán intéztem önhöz kérdést, most ideje a közutakról is szót ejteni.
Legutóbbi információink szerint a kormány a fejlesztésre szánt 2,5 milliárd forintból 2 milliárdot vissza akar vonni, ami gyakorlatilag megpecsételi az M44-es út beruházását, és ki tudja, milyen hosszú időre befagyaszthatja az út fejlesztését. Tudomásom szerint ebben az évben már 400 milliót kifizettek a területkisajátításokra, és további 800 millióról megállapodtak a földtulajdonosokkal, ami nagyjából a Kondoros és Békésszentandrás közötti útszakaszra elég. A Tisztakürtig tervezett területkisajátításokra további 1,3 milliárdra lenne még szükség. Ez ügyben tett legutóbbi felszólalásom óta Békés megye önkormányzata felvállalta, hogy megelőlegez bizonyos összeget, hogy az útfejlesztés ne akadjon meg, ha önök ezt a költségvetésből visszapótolják. Arra kérem államtitkár úr, hogy illesszék be a költségvetésbe az M44-es fejlesztésére szánt pénzt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyi pénzt szánnak a következő évi büdzséből az M44-es út fejlesztésére, és ami a legfontosabb, mikorra fejezik be végre az M44-es beruházást?
Tisztelettel várom válaszát.

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Oláh Lajos államtitkár úrnak.

DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Nagyon örülök az ön kérdésének, mert azt látom, hogy megyei képviselőtársa, Varga miniszter úr mellett most már önöket is érdekli az M44-es, és nem egyedül neki kell csatáznia ebben a témában.
Először is szeretném leszögezni, hogy a kormány térségfelzárkóztatási, beruházásösztönzési, munkahely-teremtési szempontból továbbra is fontosnak tartja az M44-es autóút mielőbbi megvalósítását. Éppen ezért senki nem akart és nem is akar forrásokat elvonni a Békés megye számára kiemelkedő fontossággal bíró gyorsforgalmi út beruházásának előkészítésétől. A kérdésében említett 2 milliárd forintról sincs szó. Mivel azonban a területszerzési folyamat rajtunk kívül álló okokból lassabban halad, mint terveztük, az idén mintegy 1,4 milliárd forintot valóban átcsoportosítottunk.
A 2010. évi költségvetési törvényjavaslat megtervezése során számoltunk az M44 további területszerzési forrásigényével. A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése soron a rendelkezésünkre álló 11,8 milliárd forintból jövőre 1,5 milliárd forintot kívánunk az M44 előkészítésére fordítani. Ez az összeg elegendő a területszerzés folytatására és a régészeti feladatokra. A pontos számok azonban csak a költségvetés elfogadása után, a jóváhagyott keretszám ismeretében és a visszatervezési folyamatot követően válnak véglegessé.
Ami pedig a beruházás megkezdését illeti: a műszaki előkészítés szempontjából 2010-ben elkezdődhetnének a tényleges építési munkálatok. Ugyanakkor - amint azt májusban a hozzánk intézett kérdésére válaszolva is jeleztem - a gazdasági válság hátrányosan érintheti a projektet. Tekintettel arra, hogy az M44 megvalósítását változatlanul PPP-konstrukcióban tervezzük, az ilyen fejlesztésekben érdekelt konzorciumok hitelképessége és a hitelhez jutás feltételei alapvetően meghatározzák az eljárás sikerességét, illetve gazdaságosságát. Elsősorban a gazdasági környezettől függ tehát, és nem a kormány szándékain múlik, hogy pontosan mikor indítható új PPP-beruházás Magyarországon, ezért jelenleg a konkrét kezdési, illetve befejezési időpontok még nem jelölhetők meg.
Köszönöm megtisztelő figyelmét. Köszönöm szépen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr181477915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása