HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Kérdések a földtörvény kapcsán

Kisgazda 2009.09.20. 03:22

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése Gráf József FVM miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Megköszönve a 2009. július 17-én K/10163 számon, "Hány hektárt tesz ki a külföldiek által hazánkban bérelt földek összterülete?" címmel T. Miniszter úrhoz intézett írásbeli kérdésemre adott válaszát, a kérdés témájához kapcsolódva további kérdéseket kívánok feltenni.
Miniszter úr írásbeli válaszában a következőről tájékoztatott.
A termőföldről szóló 1994. évi LV. Törvény 22. § (2) bekezdése szerint a belföldi gazdasági társaságok és szövetkezetek legfeljebb 2500 hektár nagyságú vagy 50000 AK értékű termőföldet haszonbérelhetnek.
Az említett törvény 23 §-a szerint a termőföld haszonbérletére a külföldi magán- és jogi személyek, valamint a tagállami állampolgárok és tagállami vállalkozások a belföldi magánszemélyekhez és belföldi vállalkozásokhoz hasonló módon jogosultak, egységesen 300 ha nagyságú, vagy 6000 AK értékű termőföldet vehetnek haszonbérbe.
Továbbá Miniszter úr tájékoztatott arról is, hogy a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII . 23 .) Korm. rendelet módosítása során az FVM kísérletet tett a földhasználati nyilvántartás adatait kiterjeszteni az állampolgárságra is, erre azonban az adatvédelmi biztos helytelenítő álláspontja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium állásfoglalása következtében nem került sor.
Mivel tehát a hatályos szabályozás értelmében a földhasználati nyilvántartásban nem szerepel a földet használó állampolgársága, kérdéses, hogy az agrártárca hogyan tudja betartatni a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény idézett paragrafusait?


Kérdezem tehát Miniszter urat:

- Van-e arra lehetősége az agrártárcának, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerinti földhasználati nyilvántartás alapján megkülönböztesse a földtörvény 22. § (2) illetve a 23. § alá eső földhasználókat?
- Ellenőrzi-e az FVM, s ha igen, mely nyilvántartás alapján, hogy a belföldi gazdasági társaságok és szövetkezetek közül egy sem lépi át a földtörvény által megszabott, haszonbérletre vonatkozó 2500 hektár nagyságú vagy az 50000 AK értékű limitet?
- Ellenőrzi-e az FVM, s ha igen, mely nyilvántartás alapján, hogy a külföldi magán és jogi személyek valamint a tagállami állampolgárok és tagállami vállalkozások közül egy sem lépi át a földtörvény által megszabott, haszonbérletre vonatkozó 300 hektár nagyságú vagy 6000 AK értékű limitet?
- Szerzett-e már tudomást arról az FVM, hogy a Földtörvény 22. § (2) illetve a 23. § előírásait valaha megsértették volna?



Várom válaszát!

Budapest, 2009. szeptember 7.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr461393849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása