HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Országos Gyűlést tartottak a Kisgazdák

Kisgazda 2009.09.15. 13:08

A magyar föld védelmét nem elég kimondani, ehhez törvények kellenek, ezért azt követelik a kisgazdák, hogy teljes moratóriumot rendeljenek el az állami földek értékesítésére - fogalmazott Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület és Kisgazda Polgári Szövetség (KPE-KPSZ) elnöke szombaton Békéscsabán, a kisgazdák országos gyűlésén.

A Fidesszel szövetséges kisgazdák vezetője elmondta: szinte alapjaiban kell újjáépíteni az agráriumot, ezért arra számít, hogy az új kormány egyik első intézkedése egy új földtörvény megalkotása lesz. "Egy olyan földtörvényé, amely minket magyarokat nemcsak szolgál, de véd is" - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy közeledik 2011 és 2012 fordulója, "amikor megjelennek, nem a földet művelni akaró holland parasztok, mert nem ők az első számú fenyegető veszélyek (...), hanem a karvalytőke". Szerinte ez a tőke pontosan ki tudja számolni, hogy a befektetéséből öt-hat év múlva mekkora haszonnal tud majd kiszállni. Nem érdekli, hogy mi lesz a földdel, az sem, hogy termeljen, mert a haszon magában a tulajdonban van - emelte ki.

"El kell érni, szövetségeseket kell találni, hogy a tőke szabad áramlása ne terjedhessen ki a termőföldre, mert az nem tőke, azt Isten adja minden országnak, minden népnek" - fogalmazott Turi-Kovács Béla.

 

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a szocialista és szabad demokrata kormány földbirtok-politikájáról szólva arról beszélt, hogy például 2002-ben az első törvényjavaslat nem az úgynevezett száznapos programról, hanem a földtörvény módosításáról szólt. Mint mondta, ennek értelmében kiiktatták azt a lehetőséget, hogy a helyben lakó gazdák elővásárlási joggal rendelkezzenek.

"Pedig az a jogintézmény alkalmas volt és alkalmas lenne ma is arra, hogy az Európai Unió jelenlegi szabályozásai közepette is megvédje a magyar földet" - hangsúlyozta. Szerinte "a magyar termőföld védelméről szóló törvényi rendelkezések helyreállítása és olyan normák elfogadása, amelyek garanciát jelentenek arra, hogy a magyar termőföld a magyar gazdák tulajdonában maradjon a választások után az első intézkedés kell hogy legyen".

A közelgő választásokra utalva az EP-képviselő közölte: a Fidesz a legutóbbi európai parlamenti voksoláson "Európa- csúcsot" állított fel az 56,3 százalékos eredményével. A "magyar csúcs" azonban még megdöntése vár, mert a Kisgazdapárt az 1945-ös választásokon 57,3 százalékot ért el. A politikus kifejezte reményét, hogy a Fidesz nemcsak az Európa-, hanem a magyar csúcsot is meg fogja dönteni.

 

Kövér László az új kormány előtt álló feladatokról szólva egyetértését fejezte ki az Orbán Viktor pártelnök által előző nap elmondottakkal, azzal, hogy "újjá kell építeni az országot".

"Kimondhatjuk, hogy mindaz, amiben részünk volt az elmúlt hét-nyolc esztendőben, az egy háborús pusztítással ér fel" - jelentette ki. Hozzátette: "nem tankok, nem bombázók (...), nem idegen nyelvet beszélő martalócok, hanem a saját politikai elitünk egy része, a saját kormányzatunk, a saját parlamentünk pártjainak egy része folytat mocskos kis háborút a saját népe, a saját országa, a saját nemzete ellen".

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr561383384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása