HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Gondolatok a "fürdőben"

Kisgazda 2009.07.30. 03:31

Mint Erdély számos helye, Tusnádfürdő is szakrális tér-időben éli életét. Az egykor Bálványosról indult, majd Tusnádra települt s ily módon "Tusványossá" lett szabadegyetemen elhangzó gondolatok is messze önmagukon túlmutató jelentőséggel bírnak. Aligha véletlen, hogy az ellenzék első emberének ott elmondott beszédei évek óta hatalmas vihart kavarnak. Ez most sem volt másként.

A vad örvénylések fő oka, hogy az évszázadok óta brutális deszakralizációs pályán haladó világ urai megkövetelik minden közbeszélőtől, hogy csakis "politikailag korrekt" értelmezési keretbe ágyazva, és az általuk ehhez kapcsolt fogalmakkal írja le a világot. És az csak természetes, hogy az uralkodó beszédmód szerint ez a világ minden létező világok legjobbika, és ha akad még egyáltalán teendő, az csak e "szép új" világ lényegének további elmélyítése – vagyis a globális kapitalizmus működési logikájának totális kiterjesztése a létezés minden dimenziójára: a "liberalizálj, deregulálj, privatizálj" jelszavak "szentháromságának" apoteózisa.

Orbán Viktor azonban minden évben azt mondja: nem! Ez önmagában is becsülendő, és van még néhány olyan mozzanat, amelyet beszéde kapcsán érdemes végiggondolnunk. A világ éppen a globális kapitalizmus értékromboló ámokfutása nyomán került válságörvénybe. Több mint egy éve végzetesen nő sodró ereje. S eddigi "eredményük" mindössze annyi volt, hogy a világot változatlanul uraló, pusztító erők minden eddiginél kegyetlenebb módon hárítják át a válság következményeit azokra, akiknek éppen a folyamatos kifosztása vezetett a mai világválság látványos kirobbanásához. Ezt hívják ma divatos szóval válságmenedzselésnek, amelynek lényege tehát, hogy a világ kifosztott népe mértéktelen hedonizmusának köszönheti vesztét. Szerencsére azonban a globális tőkestruktúrák és a velük kollaboráló lokális politikai oligarchiák – a mindenütt jelen lévő liberális erők vezetése és irányítása alatt – most majd atyai szigorral tanítják meg az elkanászodott népet a "politikailag és gazdaságilag korrekt" beszéd- és viselkedésmódra.

Orbán Viktor a mostani tusnádfürdői találkozón három döntő fontosságú tézisre mutatott rá – és ez a három programpont két évtizedes politikai pályájának csúcsát érzékelteti. Az egyik alapkérdés: bármit is gondoljanak erről a világ urai, lehullt a lepel a globális kapitalizmus neoliberális pusztításáról, amit az ógörög nyelv az apokalipszis szóval ír le. A neoliberális szómágia látványosan lelepleződött, a kifosztott világ fellázadóban. A másik tétel: az úgynevezett baloldal – amely az elmúlt két évtizedben cinikus-gátlástalan módon úgy adott "lokális politikai otthont" e globális kifosztásnak, hogy önmagát a kifosztottak egyetlen gyámolítójának mutatta be – végérvényesen megbukott. És a harmadik tézis: a "baloldal" bukásának vészjósló drámájából a "jobboldalnak" igen intenzív munkával kell mihamarabb pontos következtetésekre jutnia. Mindhárom felismerés a mai és a jövőbeli világ megértésének döntő mozzanataira mutat rá. A piaci "varázslat" lelepleződött, a "demokrácia" és "piacgazdaság" tudományos hókuszpókuszai mögött a világtörténelem legpusztítóbb diktatúrája és kifosztása húzódik meg. Eddigi formájában megsemmisül minden olyan kollaboráns politikai erő, amely a szociális és liberális szempont "összeegyeztethetőségéről" szóló demagóg hazugságok paravánja mögött segédkezett a felelősségére bízott emberi közösségek folyamatos kifosztásában. És végül a legfontosabb: ugyanez a sors vár a baloldal bukása után diadalmasan "győzőkre" is, ha nem képesek e tektonikai erejű változások dinamikáját pontosan megérteni, vagy hiányzik belőlük a bátorság és becsület ahhoz, hogy képesek legyenek szembefordulni az eddigi berendezkedés pusztító logikájával. Orbán Viktor beszéde nyilvánvalóvá tette, hogy megvan az elszántság s az ezt megalapozó intellektuális erő és bátorság ahhoz, hogy a megfelelő következtetésekre jusson. Ám aki csak kicsit is figyelemmel kísérte az elmúlt idők fejleményeit, az pontosan látja, hogy mindez aligha mondható el az őt körülvevők mindegyikéről. A tusnádfürdői beszédet jól ellenpontozza az a széles nyilvánosságot kapott interjú, amelyet Orbán Viktor főtanácsadója adott éppen egy nappal a beszéd elhangzás előtt. Arról, hogy a leendő Orbán-kormány a Bajnai-kormány válságmenedzselő lépéseinek nagy részét nem fogja visszavonni, hiszen azok jól jelzik, hogy ezen a téren nincs mozgástér, és a világon mindenütt ugyanazokat a "fájdalmas" intézkedéseket kell megtennie minden kormánynak. Mindebből világosan kiderülni látszik, hogy Orbán Viktor legdrámaibb összeütközései nem a választások előtt, hanem sokkal inkább azok után fognak lejátszódni.

A fürdő minden hagyományos szakrális kultúrában a fizikális és szimbolikus megtisztulás megszentelt helye. A nemzeti megtisztuláshoz a tusnádi találkozó hasznos segédpontokat adhat. De a nehezét itthon kell majd elvégeznünk.

Bogár László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr831276886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása