HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Harmadával kevesebb búzatermés

Kisgazda 2009.07.13. 19:36

A gazdák a múlt évivel megegyező 1,1 millió hektár vetésterületről mintegy négymillió tonna búzát takaríthatnak be az idén. Mivel a tavasszal két hónapon át alig esett eső, így ez a mennyiség harminc százalékkal kevesebb, mint a kiváló termést hozó múlt évben. Az elmúlt hetekben már esőből sem volt hiány, ám rosszkor jött: a kombájnok napokig nem tudtak rámenni a földekre.

   

Eddig a búzának 20-25 százalékát aratták le. A termés minőségét kifogástalannak tartják a szakemberek. Később azonban ezzel is lehetnek gondok, a súlyosan aszályos területeken nem fejlődtek megfelelően a búzaszemek, így a sikértartalom elmaradhat a megszokottól.

A világ más országaiban most is kiváló búzatermés várható. A becslések minden idők második legnagyobb termését jelzik. Ezért továbbra is nagy valószínűséggel kínálati túlsúly várható a világ gabonapiacán. Miután a tavalyi évhez fűződik az eddigi világrekord termés, igen jelentősek a múlt évről áthozott raktári készletek. A világpiaci túlkínálat miatt várhatóan csökken az évente mintegy 1,5-2 millió tonnás magyar búzaexport, és ez szűkíti a hazai termelők mozgásterét. Ronthat a magyar búza külpiaci esélyein a közelmúltban lezajlott fuzáriumgomba-mizéria is. A szakemberek szerint a fuzáriumügy mögött lobbiérdek, a kiváló minőségű magyar gabona árának letörése és az ágazat tönkretétele állt. A fuzáriumgomba ellen lehet védekezni, ráadásul az ősi magyar gabonafajtát a kórokozó meg sem támadja.

Az aratás után a búzafelesleg tárolása is gondot okoz, mivel a pénzintézetek az idén lényegesen kevesebb pénzt szánnak a közraktározás finanszírozására, nem beszélve arról, hogy az elmúlt évek csalásai a gazdákban alapjaiban ingatták meg a közraktározás iránti bizalmat.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke tegnap elmondta: "A búza 1,1 millió hektáros magyarországi vetésterülete az idén sem változott. Hektáronként 3,5 tonna körüli termés várható, ami 0,5-1 tonnával marad el a tavalyi hozamtól. Tavaly mintegy 5,5 millió tonna búzát takarítottak be, ám az idén az aszály miatt jó, ha négymillió tonnát sikerül learatni. A hazai igényeket még ez a mennyiség is bőven kielégíti, hiszen a malomipar és az állattartó gazdák évente átlagosan két és fél millió tonna búzát vásárolnak föl. Magyarország étkezésibúza-szükséglete évente 1,2 millió tonna, így hazai igényünk biztosított.

Tonnánként – minőségtől és átvételi helytől függően – 25-30 ezer forint közöttiek a felvásárlási árak, így előre jelezhető a veszteséges termelés. Egy hektárnyi búza termelési költsége 150 ezer forint. Így 3,5 millió tonna hozam mellett ötven-nyolcvanezer forintnyi veszteséggel lehet számolni. A gazdáknak 2007-ben még tonnánként hetvenezer forintot fizettek a búzáért, míg tavaly már csak 35-38 ezret.

Vancsura József szerint a gazdák aggódnak, mivel a világpiaci árak – a túlkínálat, a válság okozta csökkenő kereslet miatt – nagymértékben esnek, és ezek határozzák meg a magyarországi árakat is. A magyar gabonatermelők versenyképességét azonban a forint árfolyamának alakulása és a világpiaci energiaár-mozgások is erőteljesen befolyásolják. Az elmúlt hetek esőzései rontottak a búza minőségén.

Ha az időjárás nem válik túl csapadékossá, akkor a termés harminc-negyven százaléka lesz étkezési minőségű. Tavaly a búzatermés kevesebb mint hetven százalék volt étkezési minőségű, míg egy jó évben ugyanez eléri a nyolcvan százalékot.



Európai uniós kilátások az idei évre

Az Európai Unió termelői lobbiszervezetének előrejelzése szerint az idén 285,27 millió tonna gabonát takarítanak be az uniós tagállamokban. Ez 25 millió tonnával kevesebb, mint a tavalyi rekord, ám így is kiemelkedő mennyiség. Kiváló termést várnak a két legnagyobb gabonatermelőnél, Franciaországban és Németországban, míg Spanyolországban és Romániában sokkal kevesebb várható a tavaszi kilátásokhoz képest. Búzából 141 millió tonnát takaríthatnak be az uniós gazdák, ebből Franciaországban 37 milliót, ugyanannyit, mint 2008-ban. Németországban 25 millió tonnát arathatnak, ami egymillió tonnával marad el a tavalyitól. Spanyolországban 4,5 millió helyett 3,3 millió tonna lehet a búzatermés, Romániában pedig ötmillió tonna a márciusi jelentésben szereplő 6,15 millió helyett. Árpából csaknem hatvanmillió tonna lehet az unió termése, elmaradva a tavalyi 65 milliótól. A becslések alapján a 2009–2010-es szezonban csökken a világ gabonatermelése, de ez még mindig a második legnagyobb betakarítás lehet, 1725 millió tonna gabona learatását várják. Ebből 651 millió tonnát tehet ki a búza, harmincmillióval kevesebbet, mint tavaly.



Pannon búza minőségi védjegy

A termelők, feldolgozók és kereskedők alapvető törekvése, hogy árujukat megkülönböztessék a többi árutól, felkeltsék a vásárlók érdeklődését, kiszolgálják igényeiket, és jobb árat érjenek el, mint konkurenseik. Ennek egyik eszközéül a magyar gabonatermesztők kidolgozták a Pannon Búza Minőség márka- és védjegyet. Tekintettel a hazai adottságokra és a piaci igényekre ezen belül létrehozták a Pannon Prémium és a Pannon Standard minőségi osztályt. A pannon búza főbb ismérvei: fajtaazonos, homogén, kiemelkedő a sütőipari tulajdonsága, ellenőrzött termelési körülmények között előállított, biztonságos, nyomon követett, tanúsított, magyarországi eredetű termék. A program kezdetén elsősorban a termelők jelentkezését várják, hiszen először terméket kell előállítani, és azzal párhuzamosan kell elkezdeni a marketingmunkát. A pannon búzából legalább egymillió tonnányi készletet raktároznának. A védjegyet a Magyar Szabadalmi Hivatal április 10-én helyezte védjegyoltalom alá.



Közlekedési könnyítés az aratás idejére a munkagépeknek


A mezőgazdasági munkagépek az aratás idején – a jövő héttől – egyszerűbben és olcsóbban közlekedhetnek a közutakon. Akkortól a munkaterülethez viszonyítva nem húsz, hanem ötven kilométeres körzetben nem kell engedélyt kérni a közútkezelőtől. A mezőgazdasági munkagépekre egyébként nem vonatkoznak a kamionstop szabályai. További könnyítés, hogy ha valakit mégis megbüntetnek az ötven kilométeres körzeten kívül eső közlekedés miatt, akkor a korábbinál hatvan százalékkal kisebb összegű büntetést kell fizetnie. A gazdák a büntetések miatt korábban többször is felemelték szavukat. A bírság összege elérhette a több százezer forintot is, amit aránytalanul drágának tartottak.

Strbik László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr421244411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása