HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Beszéd a Folkór Fesztiválon

Kisgazda 2009.07.13. 19:16

Immáron harmadik alkalom kerül megrendezésre itt, Tarhoson a Körösök-völgye Folklórfesztivál. A muzsika, a zene mindig is különleges helyet töltött be a tarhosiak szívében. Különösen így van ez a magyar népzenével kapcsolatosan. Nem véletlen ez, hiszen a magyar népzene, a ’lá’ pentaton kultúra a világon egyedülálló. Sehol a világon nincs ilyen gazdag zenei kultúra, mint éppen itt a Kárpát-medencében. Gondoljunk csak arra, hogy több mint 100 ezer összegyűjtött népdalunk van, amely szinte más népeknél elképzelhetetlen. Persze ehhez szükség volt Bartók Bélákra, Kodály Zoltánokra és sok más népdalgyűjtőre, akik fáradságot nem kímélve járták a vidéket, és meghallgatták, felvették, lekottázták a legkülönbözőbb strófa variációkat.

Kodálynak köszönhetően a népzene tanítása bekerült a közoktatásba is, amely annyira sikeresnek bizonyult, hogy a világ legtávolabbi tájain is átvették a módszerét. A népzene oktat, nevel, fejleszt, és megmutatja, feltárja előttünk gyökereinket. Visszahalljuk a felhangzó dallamokból, verssorokból nagyanyáink, nagyapáink és legtávolabbi őseink hangját. A népzene összeköti a generációkat, megtanít az elődeink tiszteletére. Amikor felcsendül egy jól ismert dallam, akkor szinte magunk előtt látjuk nagyanyánkat, amint éppen maga elé dúdolgatva koppasztja a csirkét, vagy morzsolja a kukoricát, vagy nagyapánkat, aki a kocsmahivatalban kissé kapatosan fennhangon énekli a borízű nótákat. Így vagy úgy, de a népzene a kultúránk része, sőt bátran állíthatom, hogy az ősmagja. Mert bizony, ahogy a dal is mondja itt dalos kedvű mind a lány, mert dal terem a fán. És bizony éppen ezért mondhatjuk, hogy szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, gyönyörűbb, mint a nagyvilág, ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád.

Remélem, hogy ma itt, a Körösök völgyében sok ifjúnak és leánynak lesz a népzene hallatán ragyogó és szép az orcája. Kívánok Önöknek jó szórakozást, tartalmas feltöltődést és további szép napot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr811244361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása