HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A belharcok és a megszorítások folytatódnak

Kisgazda 2009.07.06. 19:44

     


Feszült légkörben, a nyilvánosság kirekesztésével zajlott a Vasúttörténeti Park mozdonyfordítójánál a pártkongresszus, amelynek végén a Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre nevével fémjelzett régi funkcionáriusok kerültek ki nyertesen, akik a párton belüli status quo fenntartásában érdekeltek.

A szocialista szekértáborok és érdekcsoportok küzdelmét azonban nem sikerült lezárni, a lényeges döntéseket elnapolták a költségvetés parlamenti megszavazása után esedékes, november végi újabb kongresszusra. Akkor nevezik meg az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, és állítják össze az országos listát, s fogadják el a területi választási listákat, valamint új pártelnököt és elnökséget választanak. Jóváhagyta viszont a szombati kongresszus az MSZP országos választási bizottságának (ob) létszámbővítését, bár úgy tudjuk, ebben az egy kérdésben nem a párt jelenlegi elnökségének akarata érvényesül, mivel nem a kongresszus, hanem a választmány jelölhet új tagokat a testületbe.

Az ob a szocialisták legfontosabb szervezete lesz egészen a választásokig, ez a testület dönt minden lényeges kérdésről a kampány és a politikai irányvonal tekintetében. Várhatóan Botka László szegedi polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel, Burány Sándor budapesti pártelnökkel és Boldvai László, Nógrád megyei pártelnökkel egészül ki az ob, elnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz, soraiban ott lesz a párt elnöke, elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök.

Lendvai Ildikó pártelnök arról beszélt, "elég az előre hozott választások emlegetéséből". Ebben a kérdésben nagy az egyezség a párton belül. Arra szólította fel az országos választási bizottságba kerülő politikusokat, hogy a költségvetés elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről. Molnár Csaba és Ficsor Ádám helyett új kancelláriaminisztert és titkosszolgálati vezetőt nevez majd ki Bajnai kormányfő.

Lendvai Ildikó a belső pártharcokról azt mondta: "Aki még egyszer, bármilyen generációs vitában le mer öregezni, annak kitépem a haját." Ezt a megjegyezést azoknak a pártvezetésben helyet foglaló "fiataloknak" szánta, akik már szombaton bizalmi szavazást tartottak volna az MSZP elnökségéről az új irány és a fiatalítás jegyében.

A jövő évi költségvetésnek a válságra, nem a választásra kell választ adnia – erről már Bajnai Gordon beszélt. Miniszterelnökként egyelőre sikerként könyvelheti el, hogy előre le tudta nyomni a szocialisták torkán a MÁV szétdarabolásáról és karcsúsításáról szóló törekvéseket, az önkormányzatokat érintő százhúszmilliárd forintos elvonást és a 3,8 százalékra tervezett hiánycél megtartását. A miniszterelnök gesztust is gyakorolt a közbiztonságra áhítozó szocialistáknak, hiszen lényegében jóváhagyta azokat a terveket, amelyek szerint az önkormányzatok településőrséget hoznának létre.



Szili leköszön a parlament éléről

A kongresszus egyik meglepetését Szili Katalin szolgáltatta. A politikus bejelentette: szeptemberben a parlament első ülésnapján lemond házelnöki tisztségéről. Úgy tudjuk, az MSZP-ben is megindultak már a találgatások, vajon nem egy új párt létrehozása-e a célja? Ezzel kapcsolatban a pécsi választási vereség ellenére még mindig a legnépszerűbb MSZP–s politikus azt mondta, nem új pártban, hanem a politikai baloldal megújításáért szeretne dolgozni magas párttisztség nélkül. Kijelentette: nem sarzsival, hanem baloldali politikusként akar tenni a baloldal újjáépítéséért. Cáfolta, hogy elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, amelyre egyébként Mesterházy Attila és Molnár Csaba is esélyes.



Szijjártó: Cserélni kéne a mozdonyt

Hiába fordítják meg a mozdonyt, annak a másik oldala is csak ugyanolyan – reagált az MSZP kongresszusára a Fidesz. Szijjártó Péter elnöki stábvezető kijelentette: az emberek azt látják, hogy a megbukott, kormányzásra képtelen szocialisták elbújva, zárt körben önmagukkal foglalkoznak, görcsösen ragaszkodnak a hatalomhoz. Ennek ára egy újabb, az önkormányzatokat, az embereket, a vállalkozásokat sújtó brutális megszorító csomag lesz – jegyezte meg Szijjártó. Szerinte mozdonyfordítás helyett mozdonycserére van szükség. "Az MSZP két évtizede lop, azt folytatja most is, az országra pedig ki lehet írni: eladva" – ezt már Thürmer Gyula jelentette ki. A Magyar Kommunista Munkáspárt tüntetett az "álbaloldali" kongresszus kezdetén.

Magyar Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr441230507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása