HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Árkot ás a kormányzat a következő kabinetnek

Kisgazda 2009.07.03. 03:11

A szocialisták minden pénzt elköltenek, s egy lerombolt gazdaságot hagynak maguk után. Lényegében árkot ásnak az utódjuknak. Egy új kormány nem tehet mást, újra meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az új szerződésnek a gazdaság élénkítését kell szolgálnia – mondta lapunknak Boros Imre közgazdász.

– Az IMF legfrissebb jelentése szerint a magyar kormány eddig teljesítette vállalt megszorításait, ám felhívják a figyelmet a politikai helyzet törékenységére is, ami akár előre hozott választásokhoz vezethet. Mit szól ehhez?
– A valutaalap is látja, hogy a kormánynak nincs széles társadalmi támogatottsága. Ezt a következtetést vonhatták le az európai parlamenti választások eredményéből is. A politikai stabilitást gyengítik a nyilvánosságra kerülő botrányos ügyek is. Elég, ha csak a jegybankelnök ciprusi cégügyeire gondolunk.

– Nemcsak a politikai helyzet törékeny, de a gazdasági folyamatok is. Az IMF szerint a vártnál nagyobb lehet a recesszió, s aggasztó a munkanélküliség növekedése, illetve a kereskedelmi forgalom visszaesése.
– Nálunk a belső gazdaság lerohasztása folyik, s nem élénkítés. Az emberek kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, így kevesebb jut vásárlásra, visszaesik a fogyasztás. Egyértelmű, hogy nem jutottunk el a recesszió a mélypontjára. Abban sem lehet nagyon reménykedni, hogy egyhamar helyreállnak az exportpiacaink.

– Ahogy kiderült, a kormány a megszorító lépésekről előzetesen megállapodott a pénzügyi szervezetekkel. Ennek fényében nem színjáték a hazai érdekegyeztetés és a parlamenti vita a tervezett lépésekről?
– Ezt valóban színjátéknak lehet nevezni. A magyar kormány kettős játékot játszik. Ez már akkor így volt, amikor bejelentették a megállapodást a húszmilliárd eurós hitelkeretről. Nyilván már jóval korábban elkezdtek tárgyalni erről, mint ahogy kiderült.

– Szükség lesz a hitelkeret megújítására?
– Ez a kormány árkot ás a következő kabinetnek. Minden pénzt elköltenek, s maguk mögött hagynak egy lerombolt gazdaságot. A piac nem ad pénzt, így nem marad más, mint egy újabb megállapodás a valutaalappal. Ez egy kényszer. Az új kormánynak mintegy tíz-tizenöt milliárd eurós hitelre lesz szüksége, attól függően, hogy mekkora lesz a gazdasági visszaesés. Az sem mindegy, hogy miként alakulnak az adóbevételek.

– Lehet a mostanitól eltérő, kedvezőbb feltételekkel szerződést kötni?
– Egy kormánynak nem kell megadnia magát. Lehet olyan megállapodást kötni, amely a gazdaság élénkítésére helyezi a hangsúlyt. Azt az IMF sem akarja, hogy teljesenösszedőljön Magyarország.

Kiss Gergely
Magyar Hírlap

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr381223603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása