HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Aszályos idők, elapadt támogatás

Kisgazda 2009.05.20. 05:46

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett Gráf József FVM miniszterhez az Országgyűlés május 18-i ülésnapján.

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt időszakban bekövetkezett aszály sorscsapásként érte a növénytermesztőket. Az aszálykárok mértéke óvatos becslések szerint is több tíz milliárd forintra rúg. Ennek következtében az ország egyes részein - így elsősorban az Alföld középső és déli részein - az előző évhez képest akár 30-50 százalékos terméskiesés várható. Államtitkár úr is úgy nyilatkozott, hogy a piacon már érzékelhető a rendkívüli időjárás hatása, megélénkült a kereslet a tavalyi készletek iránt.

Az aszály miatt súlyos gondokat fog okozni a gazdák számára a kukorica és a napraforgó gyomosodása is, mert a csapadékihány következtében a kijuttatott gyomirtó szerek nem tudták kifejteni hatásukat. A 2008. évi CI. törvény alapján az idei évtől a gazdálkodó szervezeteknek vagy egyéni vállalkozónak minősülő mezőgazdasági termelőknek, valamint azoknak az őstermelőknek, akik a kárenyhítési hozzájárulás fizetésére kötelezettséget vállaltak, kötelezően be kellett lépniük a Nemzeti Kárenyhítési Alapba. Az, hogy ez a rendszer mennyire lesz hatékony a gyakorlatban, az aszálykárok rendezése kapcsán derül majd ki.

A természet szeszélye mellett azonban pénzpiaci folyamatok is nehezítik a növénytermesztő gazdálkodók helyzetét. Mint ismeretes, az agrártárca a gyenge forintárfolyamra való hivatkozással idén megvonta a kiegészítő nemzeti támogatást a növénytermesztőktől.

Kérdezem az államtitkár urat, lát-e garanciát arra, hogy a Nemzeti Kárenyhítési Alapon keresztül megtérül a gazdákat ért aszálykár. Megváltoztatja-e az álláspontját az agrártárca a növénytermesztő kiegészítő nemzeti támogatás ügyében?
Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Gőgös Zoltán államtitkár úrnak.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én ugyan csak egy egyszerű mezőgazdasági gépész vagyok, de szeretném megnyugtatni, hogy a gyomosodás lesz a legkevesebb problémánk ebben az évben, azt hiszem, de Karsai képviselőtársamat tudom majd ajánlani. Vegyszertanból ő nagyon profi, tehát magyarul: nem használnak olyan vegyszereket, képviselő úr, amiről ön beszél, aminek nagy a kockázata, hogy ha nem lesz eső, akkor nem hat. Olyanokat használnak, hogy a gyomnövény kelése után nézik meg, hogy mivel kell vegyszerezni. De ez a legkisebb bajunk, még egyszer mondom.

Való igaz, hogy ez az év nagyon komoly kihívás elé állítja a termelőket, és azt is látni kell, hogy soha senki nem ígérhet olyat, hogy bármilyen kárenyhítési rendszert csinál, az teljes körű kártérítést biztosít. Ilyen rendszer a világon nincs, sőt a miénk, amit törvénybe foglaltunk, Európán belül is egyedülálló, hiszen közös kockázatvállaláson alapon, aminek részben a befizetői a termelők, részben pedig a magyar állam.

Elég sokszor voltam mostanában vidéki fórumon, ahol mindenkinek felhívtam a figyelmét arra, hogy egy bizonyos körben kötelező az ebbe való belépés, de van egy olyan réteg, aki viszont elég nagy területet művel - az őstermelők -, akiknek ajánlott ebbe belépni. Nagyon remélem, hogy sokan éltek ezzel a lehetőséggel, ugyanis akármilyen szintű kárenyhítés is - az európai szabályok miatt - csak ezen a rendszeren keresztül valósítható meg.

Nyilván ez az alap jobban föl tudott volna töltődni, ha néhány évig nem kerül igénybevételre ennek a forrása, de ahogyan annak idején a fagykárnál is, a lehetősége elvileg annak is adott, hogy az állami hozzájárulás mértékén változtassunk. Nyilván ehhez kormányzati, sőt bizonyos esetekben parlamenti döntés is szükséges.

Ugyan meg nem tudom nyugtatni a termelőket, mert ekkora kiesésre nincs megoldás; ezt mindenkinek világosan látnia kell, hogy egy ilyen, legalább a fél országot, de inkább többet érintő aszálynál nincs sem olyan állami, sem olyan nemzetközi rendszer, ami ezt kárpótolni tudná. Egyedül a kárenyhítés legyen az, amit viszont minden jogszabálynak megfelelően meg fogunk tenni.

Egyébként még egy rövid mondat, elnök úr, elnézést kérek. Csak annyi, hogy mi olyan árfolyammal számoltuk az elmúlt év átlaga alapján a közvetlen támogatásokat, hogy abból kevesebb biztos, hogy nem lesz, bármennyi erősödés is legyen még tovább a forintban.
Köszönöm szépen, képviselőtársaim.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr51132700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása