HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért büntetik a gazdákat a közutakon?

Kisgazda 2009.05.06. 20:11

ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az utóbbi időben egyre több olyan hír érkezett hozzám Békés megyei gazdálkodóktól, hogy büntetik őket a közutakon, mondván, a járműveikkel vagy a traktoraik mögé akasztott túlméretes munkagépeikkel akadályozzák a forgalmat. A büntetési tételek sem elhanyagolhatók, a legkisebb is minimum 200 ezer forint.

A dolog azért is felháborító, mert olyan eszközökért büntetik a gazdákat, amelyekre a gyártók a gyártási engedélyt egyszer már kiadták, illetőleg megszerezték. A gyártási engedély megszerzése azonban csak akkor lehetséges, ha az eszközök a közlekedésben szállíthatók. Amely gép túlméretes, azt összecsukható változatban készíti el a gyártó. Ebből az következik, hogy a gazdák teljesen szabályosan közlekednek a közutakon, tehát minden büntetés jogtalan és sérelmes. Valahogy számomra koncepciózusnak tűnik a dolog. Mintha ez is egy újabb keserű pirula lenne, amit le akarnak nyomni a magyar termelők torkán. A magyar gazdák azonban nem bírnak többet, államtitkár úr, nem kapják meg időben a támogatásaikat, ha egyáltalán megkapják, és most az utakon is megsarcolják őket. Ez így nem mehet tovább!

Tisztelt Államtitkár Úr! Van-e lehetőség arra, hogy beszüntessék ezeket a nevetséges, átlátszó pénzbehajtási akciókat, és aztán felülvizsgálják az eddigi bírsággal végződő ügyeket, hogy a megbüntetett gazdáknak visszajuttassák a jogtalanul beszedett összeget?

Tisztelettel várom válaszát.

DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány nem kívánja indokolatlanul nehezíteni a gazdák helyzetét a közutakon, és képviselő úr állításával ellentétben szó sincs semmiféle pénzbehajtási akcióról.

Ugyanakkor érzékelve a túlméretes mezőgazdasági járművek közlekedésének szabályozásával kapcsolatban felmerült problémákat, az érintett tárcák bevonásával megkezdtük a vonatkozó hatályos jogszabályok és az útvonal-engedélyezési eljárás felülvizsgálatát. A napokban aláírásra kerül az a KHEM-rendelet, amelyben számos kedvezményt tervezünk a gazdák számára. Így például a javaslat szerint a mostani 35 kilométerről 50 kilométerre bővülne a kedvezményes kistérségi körzethatár, ahol 60 százalékkal csökkenne az éves útvonalengedély díja is. Emellett lehetőség nyílik a kérelem elektronikus benyújtására és az elektronikus ügyintézésre is.

Forgalombiztonsági szempontból felülvizsgáljuk és pontosítjuk a Magyar Közút Kht. útvonal-engedélyezési eljárását szabályozó feltételeket, például a kíséret, a napszakkorlátozás tekintetében. A túlméretes járművek esetében kiszabható bírságok összegét csökkentjük. Az ezt tartalmazó új kormányrendelet az Országgyűlés előtt lévő közúti közlekedési törvénymódosítás elfogadása után rövidesen hatályba is lép. Emellett az eljáró szerv első alkalommal nem bírságolja az életet, a testi épséget, a vagyonbiztonságot, a közlekedés biztonságát, illetve a közteher-viselési kötelezettségek teljesítését közvetlenül nem veszélyeztető szabályszegéseket. Visszamenőleges szabályozásra azonban nem látunk lehetőséget.

Úgy gondolom, a tervezett intézkedések és jogszabály-módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdákat munkájukban ne sújtsa túlzott méretű korlátozás és szankcionálás, ugyanakkor a közlekedésbiztonsági szempontok is maradéktalanul érvényesülhessenek.
Köszönöm megtisztelő figyelmét. Köszönöm a figyelmüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr31106890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása