HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A kormányról is szavazunk az idén

Kisgazda 2009.02.02. 18:11

"Az uniós választás a változásról szól" - mondta lapunknak Gyürk András, a Fidesz kampányfőnöke. A politikus bízik benne, hogy nagyobb arányú részvétellel zajlik majd a júniusi voksolás, mint az öt évvel ezelőtti. Reméli, az MSZP a gazdasági helyzet miatt elfogadja a Fidesz uniós kampány finanszírozására vonatkozó javaslatait.

- A Fidesznek kész az európai uniós listája, hogyan alakul a kampány?

- Elsőként tettük nyilvánossá a listánkat. Fontosnak éreztük, hogy az emberek tudják, kik azok, akik brüsszeli képviseletükre vállalkoznak. Elindítottuk azt a hat állomásból álló vitasorozatot is, amely uniós programunk megalkotásáról szól. Ennek keretében egyebek közt a gazdaságról, az euró bevezetéséről, a vidékfejlesztésről, az energiapolitikáról, az uniós források felhasználásáról vitatkozunk. Ez még nem a kampány, hanem a júniusi döntéshez elengedhetetlen információk közzététele.

- A Fidesznek júniusban mi lenne jó eredmény?
- A választás nem csupán az elnyert mandátumok számáról szól. Arról is döntenek az emberek: jól mennek-e az ország ügyei, vagy változás kell. Mi változást, új irányt, új politikát akarunk. Ha az MSZP netalán kisebb vereséget szenvedne, mint amire számítani lehet, azt úgy magyaráznák, hogy az emberek többé-kevésbé elégedettek vele. Bízom benne, hogy a részvétel nagyarányú lesz. Elégedetlenség és düh van az emberekben. Ezt a választást csak kilenc hónap választja el az országgyűlési voksolástól. Így politikai értelemben ez lesz annak az első fordulója.

- Állítsuk meg a Fidesz hazugsággyárát! - ezt hirdették a szocialisták a 2004-es uniós kampányukban.
- Az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter - akinek tanácsadója éppen Gyurcsány Ferenc volt - arról beszélt, állítsunk közös listát, az uniós választásnak nem lesz belpolitikai következménye, érdektelen is. Eközben az MSZP folyamatosan gyalázott minket. Aztán lett belpolitikai következmény: a vereségük után Medgyessy megbukott. Gyurcsány most ugyanígy azt mondja, nem fontos a választás, nem lesz belpolitikai következmény. Az MSZP pedig megint a gyűlöletre akar építeni. Ez most sem fog bejönni.

- Örökzöld témává vált a kampányfinanszírozás kérdése. Önök milyen kampányt terveznek?

- Rövid, takarékos kampányra készülünk. Konkrét kampányfinanszírozási javaslatcsomagot készítettünk az uniós választásokra. Ebben a gazdasági helyzetben a pártoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk. Egyezzünk meg: ne legyenek drága hirdetések a kereskedelmi tévékben, vezessük be a költési plafon és a kampányszámla intézményét, illetve akadályozzuk meg, hogy a kormány közpénzt pazarolhasson a saját korteshadjáratára. Ha meg tudunk ezekben állapodni a többi párttal, még az is lehetséges, hogy később az általános kampányfinanszírozásról is megegyezés születik.

- Komolyan gondolja, hogy az MSZP éppen ebben a kérdésben akarna megegyezést?
- Nem adom fel a reményt. A körülmények mindenkire kényszerítő erejűek. Nem tudom elképzelni, hogy a családi pótlék megszüntetését tervező MSZP a kampányra súlyos százmilliókat akar költeni. Ez öngyilkos politikai húzás lenne.

Pindroch Tamás
(Magyar Hírlap)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr91918592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása