HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Otthonukban fagynak meg az emberek

Kisgazda 2009.01.11. 19:34

A kemény tél beköszöntével egyre több idős ember fagyott meg saját lakásában, ennek a helyzetnek a tarthatatlanságáról és megoldási javaslatokról tartott sajtótájékoztatót Turi-Kovács Béla és Soltész Miklós országgyűlési képviselő.

Olyan ügyben fordulok a nyilvánossághoz, amellyel az elmúlt hetekben nap, mint nap szembesülnünk kellett - kezdte szombat délelőtti sajtótájékoztatóját Turi-Kovács Béla fideszes parlamenti képviselő. Megfogalmazása szerint példátlan az, a mára kialakult helyzet, hogy a keményebb tél kezdetére több mint száz ember halt meg a hideg miatt. Ez a helyzet tarthatatlan - mutatott rá a képviselő.

Emlékeztetett, hogy 2007 decemberétől folyamatosan kérdésekkel fordultak a miniszterhez annak érdekében, hogy hasonló halálesetek ne fordulhassanak elő. Megfogalmazása szerint eddig, csak cinikus válaszokat kaptak. Pedig - mint mondta - Magyarországon a szegénység az egyik ok. Van egy réteg, aki szemérmetes szegénységben él úgy, hogy emellett becsülettel ledolgozta az életét - fogalmazott a képviselő.

Soltész Miklós kifejtette, hogy rá kell döbbenteni a társadalmat a szociális hálóval igen komoly a baj. A 2007-es energiakompenzációról szóló kormányrendelet két területet támogat - mutatott rá a képviselő -, az egyik a gáz, a másik a távhő. Soltész szerint, mivel az átállás más fűtéstípusra ezen a családoknak megfizethetetlen, a kormánynak felül kellene vizsgálnia rendeletét, és nemcsak a távhővel és gázzal fűtő családokat kellene támogatnia, hanem azokat is, akik szénnel vagy fával fűtenek. Meg kellene tennie mindezt már azért is - fogalmazott a képviselő - mivel a kormány olyan cégeket is támogat, amelyek fával és szénnel állítják elő az energiát.

Kitért továbbá a képviselő az energia támogatások csökkenésére is. E szerint 2006-ban 209, 2007-ben 112, 2008-ban 81 és 2009-ben már csak 63 milliárd forint jut erre a költségvetésből.

Újságírói kérdésre válaszolva Turi-Kovács Béla kifejtette: a jogszabállyal az önkormányzatok kötelező feladatává kellene tenni, hogy felmérjék, kik a veszélyeztetettek. A felmérésbe be kellene vonni a háziorvosokat, mert ők azok, akik a leginkább ismerik a településen élők életkörülményeit.

Indítványoztuk korábban - mondta -, hogy az Áfa-törvény módosításával a rászorulók olcsóbban juthassanak szénhez, vagy tűzifához, de ebből sem született megoldás.

A képviselő kifejtette: a helyzet tarthatatlansága miatt fontosnak tartják, hogy az önkormányzatok felmérjék a veszélyeztetett embereket, de tisztában vannak azzal is, hogy mindehhez forrásokra van szükség. Nem elég továbbá biztosítani a tüzelőt - fogalmazott Turi -, hiszen ezek a 70-80 éves emberek nem biztos, hogy fel tudják vágni a tüzelőt - ennek a lehetőségét is meg kell teremteni.

Turi-Kovács Béla kifejtette, hogy a lehető leghamarabb törvényjavaslatot tesznek arra, hogy a hasonló helyzeteket megelőzzék.

(fidesz.hu)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr65871492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása