HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

"Hiller István régészeti horrort alkotott"

Kisgazda 2008.12.17. 01:42

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk hétfői Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez intézett intrpellációjában a minisztérium által felállított Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat eddigi tevékenységével kapcsolatban kérdezte a minisztert.

A szocialisták sosem szerették a kultúrát - kezdte felszólalását Erdős. Hol tűrték, gyakran tiltották, és csak ritkán támogatták. Az Önök legújabb kultúrát romboló alkotása a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) jól illeszkedik ebbe a sorozatba - fogalmazott a politikus.

Szerinte 2007-ben a minisztérium annak érdekében hozta létre a KÖSZ-t, hogy a nagyberuházásokhoz kapcsolódó örökségvédelmi munkák hasznára rátehesse a kezét a Gyurcsány-kormány. Mindezt azért - mondta, hogy a hibás gazdaságpolitikai döntéseik következményeként kialakult válságot megpróbálják enyhíteni. Önöknek nem számított az sem - mutatott rá -, hogy törvény állapította meg a jogosultságot. Önök a területileg illetékes múzeumoktól rendeletileg elvonták a feladatot. Önök a jogállamiság normáit nemcsak a békés ünneplők szétverésekor veszik semmibe, de a törvényességet is megsértik, ha meg akarnak sarcolni valakit - emelte ki Erdős Norbert.

Önök újabb milliárdokat vettek el az emberektől, a kultúrától, az önkormányzatoktól, hogy saját céljaikat pénzeljék- nyomatékosította felszólalását a politikus. Persze ezt is reformnak álcázták - tette hozzá. Azt állították - utalt a korábbiakra -, hogy gyorsabban és olcsóbban fogják elvégezni a feladatokat. Ezzel szemben sajtóhírekből és több mint 20 parlamenti kérdésemből arról értesültem - mutatott rá Erdős -, hogy a KÖSZ saját ásatásai az országban szinte kivétel nélkül mindenütt rossz szakmai színvonalon, lassan és nagyon költségesen folynak. Elég csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által lefolytatott helyszíni szemléken tapasztaltakat említeni - fogalmazott.

Tisztelt Miniszter Úr! Ön miért hagyta mindezt - tette fel a kérdést a fideszes honatya. Ön miért asszisztál ehhez, miért nem áll ki a kulturális értékek, a múzeumok mellett - érdeklődött tovább. Ön tudta, hogy a KÖSZ nem rendelkezik sem a szükséges infrastruktúrával, sem a szükséges kapacitással - intézte ismételt kérdését a miniszternek Erdős. Ön elárulta a szakmát - folytatta a politikus -, hisz tudta, hogy a munkát ugyanazok a múzeumok végzik, akik eddig, a KÖSZ csak a forrásokat veszi el, ezáltal megdrágítva, és lelassítva a folyamatot. Rámutatott továbbá, hogy a KÖH Ásatási Bizottságának beszámolói szerint a KÖSZ ásatási leletei jelenleg szétszórtan, rendezetlenül, különböző tárolási helyeken pusztulnak.

Kérdezem Miniszter Urat- folytatta a fideszes politikus: Mikor állítják vissza a magyar örökségvédelem korábban jól m űködő rendszerét? Miért von el forrásokat a múzeumoktól, ahelyett, hogy támogatná a vidéki kultúra ezen kiemelt helyszíneit?

Hiller István válaszában kifejtette, hogy a KÖSZ létrehozását az országunkban zajló építések nagysága és fontossága indokolta, utalt itt arra, hogy az autóutak és autópályák több megyét átfogó beruházások, ahol a régészeti feltáró munkát szerintük jobb és eredményesebb egy központi szerven keresztül intézni. Ezután ismertette a szolgálat eddigi tevékenységének főbb számait és projektjeit, majd a szocialisták nevében kikérte magának, az interpelláció azon állítását, miszerint a szocialisták sosem szerették a kultúrát.

Halász János fideszes képviselő, amellett, hogy nem fogadta el a miniszter válaszát, feltette a kérdést: "Miniszter Úr! Önök a szakmának segíteni akartak, vagy csak egyszerűen lopni akartak" Azt ígérték - folytatta -, hogy a szakszolgálat olcsóbb, jobb és hatékonyabb lesz, ehelyett drágább, rosszabb és lassúbb lett - tette hozzá Halász.

Az országgyűlés 197 igen és 166 nem szavazattal elfogadta a miniszter válaszát.

(fidesz.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr94827370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása