HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Euró: miattunk nem lazítanak a szabályokon

Kisgazda 2008.11.01. 23:10

Kizárt, hogy a globális pénzpiaci válságra hivatkozva mentesülhetünk az euró bevezetéséhez szükséges szigorú kritériumok teljesítésétől - fejtette ki Dr. Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő.

Az EU gazdasági és monetáris bizottságának tagja szerint a jövőben sokkal inkább szigorra lehet számítani az eurózónában, mint lazításra.

"Az eurózónától jótékonyságra ne számítsunk. Oda olyan országokat várnak, amelyeknek stabil a gazdasági-pénzügyi bázisuk" - mondta lapunknak Becsey Zsolt (Fidesz) európai parlamenti képviselő. A szakpolitikust emlékeztettük rá, hogy a napokban számos üzletember - például Csányi Sándor OTP-vezér is - azt hangoztatta: Magyarországnak minél gyorsabban, minden feltételt elfogadva, be kell vezetnie az eurót. Akár a soron kívüli euróbevezetést is megpróbálhatja elérni hazánk, mert a közös uniós fizetőeszköz és az eurózóna "ereje" képes megvédeni a magyar gazdaságot, globális krízis idején pedig tompítja a negatív hatásokat.

Becsey Zsolt, az EU gazdasági és monetáris bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy a szigorú pénzügyi szabályok enyhítésére nem számíthatunk.

A közös valuta bevezetésének alapvetően öt kritériuma van - emlékeztetett a néppárti képviselő. Az árstabilitás, vagyis a maximum háromszázalékos infláció, emellett a hosszú lejáratú kamatok legfeljebb két százalékkal lehetnek magasabbak a legalacsonyabb inflációjú ország átlagáénál. Idetartozik még az árfolyam-stabilitás, ami azt jelenti: a nemzeti valutát a monetáris unióhoz való csatlakozás előtti két évben nem lehet leértékelni, és be kell tartani a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sávot. Eközben a költségvetési deficit nem haladhatja meg a GDP három százalékát, az államadósságot pedig a GDP hatvan százaléka alá kellene szorítani.

Becsey Zsolt emlékeztetett rá, hogy jelen pillanatban semmit nem teljesítünk az előírásokból. Sőt, miután hazánk teljesen eljátszotta a hitelességét Európa és a világ szemében, az eurózóna erős és jól teljesítő gazdaságai "nem látják az a gazdasági és politikai pluszt", amelyet a magyar eurózóna-tagság, a magyar euró jelentene nekik. "De miért is szavazna meg az EU nekünk könnyítést? Szlovénia és Szlovákia kapott felmentést az előírások teljesítése alól?" - tette fel végezetül a kérdést az európai parlamenti képviselő. Szerinte a válságban sokkal inkább nő a pénzügyi szigor. "Magyarország előtt egyetlen út van, az euró bevezetése" - mondta Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő, szerinte ez "dupla örömöt" hozna hazánknak. "Részint az eurózónában is önálló marad a tagok költségvetési politikája, ám a túlköltekezők körmére rácsap a közösség."

Szajlai Csaba
(Magyar Hírlap)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr11744720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása