HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Méylülő válság

Kisgazda 2008.10.28. 19:00

Dr. Turi-Kovács Béla napirend előtti felszólalása írásban és videófelvételen az Országgyűlés október 28-i ülésén.

A válság nem most kezdődött, a válság akkor is jelen volt, amikor még fújták a pénzügyi lufit, a kérdés csak az volt, hogy mikor következik be a nagy bumm, ez nem érhetett senkit meglepetésként, voltak, vannak országok, amelyek készültek is erre. A válságot követően a világ alapvetően változik, ezt egyre többen a döntéshozók közül is kényszerűen felismerik. Különösen igaz ez Magyarországra, hogy miután végzetesen eladósították, az ország népét pedig hazugságokkal elaltatták, most elérkezett az igazságnak nem az órája, hanem annak hosszú évei.

A válság a reálgazdaságban megkerülhetetlenül, mindeddig ismeretlen méretű munkanélküliséggel fenyeget, miközben az emberek számára biztosítható segély központi forrásai nem nőnek, hanem csökkennek. Magyarországon ma vannak olyan térségek, ahol a falvakban élők 80%-a van munka nélkül, de olyan is van, ahol az önkormányzaton kívül senkinek nincs munkája. Az egyetlen megélhetési forrás a segély. A segélyezés jelenlegi formája nyilvánvalóan fenntarthatatlan, ebben egyetértés van. Azt, hogy a segélyt munkához kell kötni, néhány elszánt munkakerülőt kivéve (ezek gyakran jól fizetett alapítványi emberek) senki nem tagadja. Az is tény viszont, hogy a jelenlegi lehetőségek is legfeljebb egyötöd, de egyes források szerint csak egytized részének képes a munkanélkülieknél közmunkát biztosítani. Esély sincs arra, hogy az elkövetkezendő években mindenekelőtt a falvakban, de dél-Baranya, dél-Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részein, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nógrád megye nagy részében új munkahelyeket lehetne létesíteni.

Ugyanakkor a munkaerkölcs az elmúlt hat esztendőben soha nem látott mélypontra jutott, a falvakban, kistelepüléseken, a háztáji állattartás, zöldség- és gyümölcstermesztés értelmét és okát vesztette, mert már sokkal többen vannak azok, akik csak a megtermelt javak begyűjtésében érdekeltek. A hatóságok tehetetlenek, a lopások következmény nélküliek, a szerencsétlen idős emberek kétségbeesett módon védekeznek, majd maguk is felhagynak a termeléssel. A munka becsületét és értelmét vissza kell állítani. Arra vonatkozó adatok nincsenek, hogy a haszonállattartás a háztartásokban milyen módon csökken, de a tapasztalati tények azt bizonyítják, hogy nagyrészt megszűnt. A sertéstartás példája azt igazolja, hogy ez a folyamat így igaz már az egyéni gazdaságokban is, 2004-ben 1 millió 768 ezer (ebből 117 ezer anyakoca) ugyanez 2008-ban 1 millió 252 ezer (74 ezer). A baromfiállomány: 2004-ben 21 millió 35 ezer, ebből tojó 10 millió 356 ezer, 2008-ban 17 millió 757 ezer, ebből tojó 4 millió 552 ezer.

Azt javasoljuk, hogy elvként általánosan el kell fogadni, felülírhatatlan módon, hogy a szociális segély munkához köthető. Minden olyan helyen, ahol a segélyt igénylő kerttel rendelkezik, az állattartás, a zöldségtermesztés elvárható munkafeladat. A beindításhoz szükséges források megteremtése az Európai Uniós források átcsoportosításával minden nehézség nélkül megoldható. További javaslatunk: egyetlen fillérbe sem kerül, meg kell hozni azt a döntést, hogy az állattartás az állattartás szabályainak betartásával, önkormányzati rendelettel nem tiltható meg. Ma, ha valakit zavar a kakaskukorékolás, akkor addig jár az önkormányzathoz, míg az állattartást be nem tiltják. Aki élt falun, tudja, hogy akinek telke van, annak munkája is lehet.

(kpe.hu)

A felszólalásról készült videofelvétel az alábbi linken olvasható:

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=122803

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr35737092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsi 2008.10.29. 00:13:10

Nem értem meg a Magyarországi helyzetet, mert más országokban a mezőgazdaságból, az álat tartásból, meg lehet élni, itt földönfutóvá teszik a Magyar parasztságot.

Jani 2008.10.29. 00:16:01

Szándékosan tették tönkre az országot!
Mit vársz ezektől? Én csak rosszat, egyre rosszabbat!

Kassai Csilla 2008.10.29. 00:17:08

Dr Turi Kovács Béla hozzászólása pedig szerintem nagyszerű! Itt a fél ország segélyen van, jó része pedig ápolási segélyen, és 50%-os rokkantságin!
Sok olyat ismerek, aki emellett vígan vállalkozik is!

Én a Parlament elé vinném, hogy bizonyos gyógyszerárak támogatása helyett a sportot támogassák! Dotálják pl. adókedvezménnyel, ha valaki törődik az egészségével.

Mindjárt kevesebb keringési zavaros, meg szívbeteg lenne az országban!
Pl támogassák a keringésjavítót 60 év felett. Alatta meg a sportolókat támogassák.
Az én német tanárnőm most 85 éves, ugyanolyan fitt, mint mint ezelőtt 30 évvel, és minden héten kétszer jár úszni reggelente a nyugdíjas bérletével. Úgy vág az agya mint a borotva, és semmilyen gyógyszert sem szed! Még kavintont SEM!

Amíg chemikáliáktól várjuk a gyógyulást, és alulfizetett orvosoktól, addig ne számítson senki sem egészségre! Hiszen a chemikáliák csak a tünetek enyhítésére szolgálnak!

Tegnap sorba álltam anyu gyógyszereiért a patikában. Aki a legkevesebbet fizette, az 8000,- Ft-ot fizetett, és tele volt az egész patika!
Nálunk a lakótelepen, mindenki ugyanazt a gyógyszert kapja!!! Nálunk mindenki vérnyomás, keringés, szívgyógyszereket és fájdalomcsillapítókat szed!
Hát hová vezet ez?

Heti kétszer egy fél óra úszás, egy óra séta, a szabadban, és rendbe jön a keringés! Az étrendben pedig minél kevesebb zsíros, hízlaló étel és naponta valamilyen gyógytea.

Így nem csoda, ha a költségvetés kiadási oldala nincs egyensúlyban a bevételivel.

Nyilván, aki valóban beteg, azon segíteni kell. Ám az elosztó rendszerre mindenképpen ráférne egy alapos reform!

Ramszesz 2008.10.29. 00:18:20

Kedves Csilla!

Részben lehet csak egyetérteni veled. Miért? Mert kihagytad a pszichiátriai megbetegedéseket, valamint a streszz következtében kialakuló betegségeket.

Azt nem lehet sporttal gyógyítani. Mellesleg ez a sport téma is túllihegett. Alapvetően mindenki úgy születik (aki egészben van persze), hogy szeret mozogni. De hát az ember azt csinálja szívesen, amiben sikere van ugye? Ha az iskolában testnevelés órán folyamatosan megaláztatás éri, biztosan egy életre megútálja a sportot. (Saját példa) Amit ebből ki akarok hozni az csupán az, hogy a sport szeretetét a mai iskolásoknál ki lehet alakítani, ha a testnevelő tanár és az oktatás maximálisan figyelembe veszi az egyéni képességeket, nem rangsorol és főként nem éri a gyerekeket megaláztatás (pl. kiröhögés). A felnőtt korosztálynál ez bukott ügy.
süti beállítások módosítása