HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Hogyan vegyük el a parasztemberek kedvét a mulatságoktól?

Kisgazda 2008.09.04. 20:05

A Baranya megyei parasztembereknek két nagy hagyományőrző mulatsága, van ami munkával is összekötött. Egyik a szüret, másik a disznótor. A szüretről tudni kell, hogy ilyenkor a rokonok,barátok összejönnek egy közös munkára ami egyben mulattság is. Leszedik az adott évi termést, borozgatnak, majd a végén megkoronázzák a munkát egy kakaspaprikással.

Megdöbbenten olvasom a híreket, hogy munkavállalói kiskönyv kell már ehhez is. Akinek nincs, annak kemény büntetés a fizettsége. Meg is érteném ezt a döntést akkor,ha ezért fizetés is járna. De nem jár fizetés, a mulattság közös borozgatás beszélgetés és a paprikás. Mai rohanó világunkban talán ez az egy olyan alkalom ahol összejönnek a barátok és rokonok lazítani, beszélgetni. Vegyük már el ettől is a kedvüket - vélekednek az MSZP kormány vezette hivatalok. A mezőgazdaságot már tönkretették, az állattartás romokban haló poraiban van, a növénytermesztés haldoklik. Már csak az emberek szórakozása van hátra. Vegyük el ezt is. Mi marad nekik? Semmi nem kell már, sem a parasztember sem a munkája. Dögöljenek éhen.

Csak ezt nyíltan nem mondják ki. Egy példa: a település, ahol élek állattartó település volt. Több száz tehén volt a faluban, külön csordás is volt. Mi van ma? Egy, azaz 1 darab tehén, igen 1 db. Vicc és nevetséges. Anno háború idején innen vitték a horvátok a növendék marhát mert náluk nem volt. Az úgynevezett magyartarka szarvasmarhát. Mára itt eltűnt ez a fajta a faluban. Horvátországban nincs olyan falu ahol ne lenne legalább 100-150 db magyartarka tehén. A magyar tarka horvát tarka lett.

Most el is kanyarodtam az eredeti témámtól dühömben. De ez is összekapcsolódik cikkem vezérgondolatával. Megélhetésünket elvették, most a szórakozásunkat is el fogják. Magyarország 2008.Szomorú és gyötrelmes időszak.

Mi következik még ezek után? Nem tudjuk. De egy biztos a paraszt ember tűr, de ha egyszer kiborul abban nem lesz köszönet. Megismétlődhet még a történelem,a Dózsa-féle parasztlázadás...

De ezt el kellene kerülni és belátni a mai kormánynak hogy ez így tovább nem folytatható!!

Füredi Zoltán

a szerző a KIT Baranya megyei elnöke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr91648714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása