HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Fejétől bűzlik a hal

Kisgazda 2008.08.30. 04:57

Ma a társadalom széles rétegét a szociális kilátástalanság jellemzi, mivel alapvető létszükségleteiket nem képesek önerőből biztosítani. Ezen tragikus helyzet következtében fordulnak a túlélésük reményében a hitelezőkhöz de a kamatos pénz a szegénységből nem jólétet, hanem nyomort és családi tragédiát eredményez. Az ördögi kör csapdájába bekerülni könnyű de kikerülni szinte lehetetlen.

Uzsorakamatot általában nehéz anyagi helyzetben lévő családok veszik fel, 50, 100 vagy akár 150 százalékos kamatra. Ha az adós képtelen a tartozást visszafizetni vagy késik a fizetéssel akkor a visszafizetendő összeg automatikusan megduplázódik. A kölcsönkérők általában alacsony iskolázottságú állami támogatásokból, segélyekből élő személyek. Ezeknek az embereknek fogalma sincsen arról, hogy pontosan milyen következményekkel is járhat a kamatos pénz. Az adósok szorult szociális helyzetük miatt törlesztésként fizetésüket, szociális segélyüket vagy egyéb járandóságaikat is odaadják, így viszont megélhetés nélkül maradnak, emiatt uzsorakölcsönt vesznek fel.

Az uzsorások okozta probléma leginkább az alacsony iskolázottságú könnyen befolyásolható nehéz szociális helyzetben lévő romákat érinti. Azt azonban egyenesen döbbenetes, hogy a romák érdekképviseletét ellátni hivatott Országos Cigány Önkormányzat csak akkor kiabál, amikor a segélyezés körül meglévő áldatlan állapotot megpróbálják a falusi polgármesterek felszámolni közmunka programmal, de az uzsorások ellen a mai napig egyetlen egy szavát sem emeli fel.

Az egész országot vidéket és Budapestet is egyaránt lefedi az uzsorások hálózata, akik területi lebontásban, szervezetten különböző módszereket alkalmazva szedik kiszolgáltatott helyzetben lévő áldozataikat. Az uzsorások nem hivatalos becslések szerint havi egymillió forintos haszonnal képesek "dolgozni". Ezenkívül az uzsorások között létezik egy nem hivatalos de betartott elvi megállapodás, hogy kinek meddig terjed a területe.

Az uzsorások embertelensége leginkább akkor vehető észre amikor a szociálisan hátrányos helyzetű polgártársaink életbemaradását biztosító segélyeket vagy szociális támogatásokat már kiosztáskor elveszik áldozataiktól. Ha pedig a mindennapi életbemaradásáért küzdő áldozat nem fizet a hitelezőnek akkor az események kiszámíthatatlanná válhatnak, gyakran akár a tettlegességig is elfajulhatnak az indulatok. Ebben a helyzetben utolsó kiáltásként ezek a szerencsétlen emberek az öngyilkosságba menekülnek a hitelezők bántalmazása vagy a prostitucióba való kényszerítés elől.

Az uzsorások gátlástalan tevékenysége már rég túllépte azt a határt amit egy jól működő társadalomnak el szabad viselni. De amíg feljelentés nem érkezik addig a rendőrség tehetetlen annak ellenére, hogy a kamatos pénzek behajtása a Btk. szerint jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás, ami bűncselekmény és háromévi szabadságvesztéssel jár.

Egy régi mondás értelmében fejétől bűzlik a hal és egy régi tapasztalat szerint ha egy ország komolyan le akar számolni a korrupcióval akkor először legfelső szinten kell rendet teremteni és ha ez megvalósult akkor haladhatunk fokozatosan lefelé. Nincs ez másképp az uzsorával sem. De amíg hirdetésekben csábítják az országot azzal, hogy nyaralj, élj, vásárolj kölcsönre, addig a faluvégi nyomorultakon élősködők számára is áll a világ. Amíg a tisztes körülmények között élő embereket is sikerül meggyőzni arról, hogy a problémáikra a hitelfelvétel az egyetlen megoldás, addig a nyomorgók is úgy gondolhatják, hogy ez a legcélszerűbb.

Megtiltani azonban nem lehet, hogy emberek akár tudatlanságuk következtében kárt tegyenek magukban. De figyelmet felhívni, példával elől járni, értelmes szóval nevelni nemcsak szabad, hanem egyenesen kötelessége minden felelősen gondolkodó polgárnak, kormánynak, államnak. A hatalom fényezése, vagy átmentése helyett erre a célra kellenének a propagandára szánt milliárdok.

Ennek megvalósítására azonban felelős kormányra lenne szükség felelős vezetőkkel és felelős gazdasággal. Ez a valódi társadalmi szolidaritás, nem pedig az amikor a semmiért adunk segélyt amelyből falusi uzsorás gazemberek gazdagodnak meg.

Az uzsora felszámolható egy felelős kormány felelős gazdaságpolitikája által, de amíg ez a kormány nem létezik addig marad a kamatos kamat. Ennek alapján megállapítható, hogy a következő választások során arról is döntünk marad vagy nem marad az uzsora.

Harangi Fülöp

kpe.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr16640502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása