HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Minden második gazdálkodó fizethet az agrártárca mulasztása miatt

Kisgazda 2008.07.27. 03:54

Az elsődleges számítások szerint Békés megyében minden második termelőt hátrányosan érint, hogy az agrártárca a gazdákkal akarja visszafizettetni az unió által jogtalannak ítélt támogatásokat — hívta fel a Békés megyei Hírlap figyelmét Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület megyei alelnöke.

Balogh Lajos elmondta, számításai szerint megyénkben gazdálkodónként átlagosan félmillió forintos terhet jelent, hogy a kormányzat az elmúlt években elmulasztotta frissíteni az úgynevezett parcella-azonosító rendszert. Így az ez alapján igényelt, az EU által jogtalannak ítélt támogatásokat most a gazdákkal akarják visszafizettetni. A gazdaszervezetek máris felemelték szavukat az intézkedések ellen.

Az elsődleges számítások szerint minden második gazdát érint hátrányosan Békésben, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) nem frissítette azokat a térképeket, melyek alapján a gazdák benyújtották támogatási igényeiket. 

A gazdálkodók az állam által kiadott, és 2000 óta nem frissített térképek alapján adták be igényléseiket. A szaktárca most mégis rajtuk kívánja behajtani az uniós bírságot. Így a termelők átlagosan 500 ezer forintot fizethetnek a közös kasszába, pedig ők nem rontottak el semmit — véli Balogh Lajos.

Az alelnök szerint további gondot okoz, hogy sok gazdának osztatlan közös földtulajdonban van saját birtoka. A nyilvántartásokból azonban nem derül ki, hogy a teljes terület résztulajdonosai pontosan mely részek felett rendelkeznek. Emiatt sokszor előfordultak keresztigénylések, vagyis egyazon földterület után több gazda is kért támogatást. Balogh Lajos elmondta: tiltakoznak az ellen, hogy a tárca a gazdálkodókkal akarja megfizetni saját mulasztása miatt kirótt bírságot.

(beol.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr99587373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása