HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Óvatosan a terjeszkedő államok befektetési alapjaival!

Kisgazda 2008.07.10. 21:48

Politikai körültekintést és óvatosságot kell tanúsítania az Európai Uniónak a független állami befektetési alapokkal kapcsolatban - mondta Becsey Zsolt néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő az EP e témáról folytatott strasbourgi vitájában.

A politikus közleményében beszámolt, a vitában emlékeztetett arra: a független állami befektetési alapok intézménye évtizedek óta létezik ugyan, ám most új helyzetet teremt, hogy ezt az eszközt diktatórikus vagy imperialisztikus államok stratégiai térnyerésre használják, egyebek közt Közép-Európában és Afrikában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a volt szovjet érdekövezetből tőkeszegény tagállamok léptek be az európai versenyarénába, és ezeknek a stratégiai vállalatai, illetve egész szektorai jóval kiszolgáltatottabbak a külső tőkebehatolással szemben, mint a régi uniós tagállamokéi.

Hatalmas állami tőkealapok jelennek meg diktatórikus vagy imperialisztikus államok kezén, amelyek vagy Közép-Európában vásárolnak stratégiailag fontos cégeket - mint Oroszország -, vagy a világ korlátozottan rendelkezésre álló nyersanyagkészleteiben kezdtek el tudatos vásárlásokat, mint például Kína Afrikában. Ezért a nemzetközi helyzet instabilabbá válhat - vélekedett Becsey Zsolt.

A néppárti képviselő ezért nem tartja elegendőnek tartja a brüsszeli bizottság által javasolt lépéseket, miszerint gondoskodni kell ezeknek az állami befektetési pénzalapoknak az átláthatóságáról és a befektetési lehetőség kölcsönössé tételéről, valamint hogy a nemzetközi szervezetekben kezdődjenek tárgyalások a kérdéskörre vonatkozó "viselkedési kódex" kialakításáról.

Becsey szerint ezen túl az Európai Uniónak el kell fogadnia bizonyos stratégiai iparágakban a befektetések korlátozását nemzetbiztonsági okokból. Ehhez olyan közös szabályokat kell kialakítani, amelyek nem adhatnak lehetőséget visszaélésre - tette hozzá.

MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr19562883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása