A mezőgazdasági bizottság tegnapi ülésén a szocialisták és a szabad demokraták nem jelentek meg. Az ellenzék az élelmiszerárak áfájának öt százalékra csökkentését javasolta. A szaktárca szerint az árletörés egyik lehetséges eszköze a hazai előállítású termékek preferálása.
A mezőgazdasági bizottság tegnapi ülésén a szocialisták és a szabad demokraták nem jelentek meg. Az ellenzék az élelmiszerárak áfájának öt százalékra csökkentését javasolta. A szaktárca szerint az árletörés egyik lehetséges eszköze a hazai előállítású termékek preferálása.
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyalta volna az élelmiszerárak magyarországi alakulását, valamint a drágulás európai helyzetét. Az ellenzék és a meghívott szakértők részt vettek, a szocialista és szabad demokrata képviselők viszont nem jelentek meg az ülésen.
Az eseményen elhangzott: az utóbbi évtizedben folyamatosan tíz százalék fölött volt az átlagos élelmiszerár-növekedés, és ez nem kizárólag magyar sajátosság, hanem világjelenség. A szakértők közül többen is úgy gondolták, hogy a drágulás világgazdasági trendváltást jelent, s az élelmiszer - az energiához hasonlóan - stratégiai cikké válik. Gárdosi Péter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője mielőbbi intézkedést sürgetett a helyzet orvoslására. Szerinte az élelmiszerárak letörésének lehetséges eszköze lehet a termelés növelése, a hazai előállítású termékek előnyben részesítése, az élelmiszer-bűnözés visszaszorítása és a kollektív marketingtevékenység fokozása. Kovács Gábor, az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakértője elmondta: tavaly április és ez év április között hazánkban az élelmiszerárak 14,8 százalékkal emelkedtek. Ez a kutató szerint csaknem kétszerese az unió átlagának, ahol ez az árnövekedés 7,1 százalékos volt. Ebben az időszakban 10,6 százalékkal emelkedtek itthon a termelőeszközök árai, az EU-átlag ezzel szemben hat százalék.
Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke szólt arról, hogy nagymértékben nőtt az alapanyagár, és a kereskedők is gyakran visszaélnek helyzeti előnyükkel, erőfölényükkel. Ezért az élelmiszeriparban nem képződik nyereség, nő a feketegazdaság aránya, amely a húsfeldolgozásban, a sütőiparban vagy a zöldség- és gyümölcstartósításban harminc százalék körül van.
Hunyor Erna (Magyar Hírlap)