HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A megszorítások miatt koplal az ország - Elkeserítő statisztikák - Már gyógyszerekre is alig költünk

Kisgazda 2008.04.25. 04:19

Spórolás érezhető minden szinten.

Elkeserítően alakulnak az idei kereskedelmi statisztikák, a legfrissebb adatokból ugyanis kiderül: nemhogy megállna, hanem hónapról hónapra tovább zuhan az emberek vásárlási kedve.

 Már gyógyszerre is alig futja a magyaroknak, és az élelmiszer-eladásokból is az látszik, hogy koplal az egész ország.

 Februárban két és fél százalékkal maradt el a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbi szinttől, míg az első két hónap eredményeit tekintve a csökkenés csaknem háromszázalékos.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi jelentéséből kiderül, hogy a szerény karácsonyt követő januárban tapasztalt spórolás ebben az évben fokozódott.

Úgy tűnik, bejönnek a szakértők előrejelzései, mert nem csak a tartós fogyasztási cikkek sokéves mélyponton lévő piaca bukdácsol, de 2008-ban már az élelmiszerüzletek is a vártnál jóval kevesebbet értékesítenek.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek eladásai ugyanis januárban és februárban több mint másfél százalékot csökkentek, és már az eladások 91 százalékát bonyolító hiper- és szupermarketek is érzik a visszaesést.

A náluk drágább szaküzletek hátránya is változatlan: százalékos lemaradásuk igazolja, hogy továbbra sem a kis üzletek adják el a legtöbb dohányárut, italt vagy pékárut. Nem jut továbbá elég pénz illatszerre, papírárura, könyvekre, újságra és egyéb iparcikkekre sem, februárban ugyanis lejtőn maradtak a nem élelmiszert árusító üzletek.

A KSH jelentése szerint a tél végén szinte az összes tevékenységcsoport forgalma csökkent. Tavaly még tartották magukat a gyógyszertárak, mivel a statisztikák szerint egész évben nem esett az eladásuk. Januárban és februárban azonban már az egészség megőrzése is drágának bizonyult, sőt, ezen termékek értékesítése zuhant a legnagyobb mértékben.

Emlékezetes, már leértékelt termékre sem igazán futotta év elején a lakosságnak, a kereskedők ugyanis nyakukon maradt készletekről, legfeljebb bámészkodó vevőkről, apadó kasszáról panaszkodtak országszerte. A magyarok többsége gyakorlatilag semmit nem vásárolt a januári nagy árleszállítások és kiárusítások alkalmával – adta hírül korábban a Medián. Ennek oka főként az, hogy a háztartások mostanra anyagilag kifulladtak, ráadásul a már meglévő terheik mellett a karácsonyi hiteleket is törleszteni kezdték.

 A friss adatok szerint nem érződött tehát itthon a február elején kézhez kapott megemelt minimálbérek vásárlóereje, vélhetőleg azért, mert a minimális többletpénzt kényszerűen máshol költötték el a családok. S bár eddig az éves minimálbér-emelés éreztette hatását a kiskereskedelemben, ezt idén agyoncsapták a közelmúlt horribilis áremelései is.

Ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank friss stabilitási jelentése is megállapítja: a legtöbb magyar család megélhetési költségei és a kölcsönök törlesztéseinek mértéke immár jócskán meghaladják az átlagháztartások összjövedelmét. Az eladósodott magyarok emiatt már kénytelenek a bevásárláskor is spórolni, ez látszik a statisztikai adatokon.

 Ennek megfelelően nem sok jóra számítanak a piaci szakértők, hiszen már a tavalyi is a gyász éve volt a kereskedőknek a sorozatos, hónapról hónapra negatív tartományban maradó eredményükkel. Az idei első fél évben ráadásul a vásárlóerőt a hatósági áremelések és a magas közüzemi számlák is visszahúzzák.

Az szinte biztos, hogy a megszorítások nagy vesztesei, a drágább iparcikkeket, tartós fogyasztási termékeket (bútort, gépjárművet, számítástechnikai, háztartási gépeket) kínáló üzletek 2008-ban még nem szedik össze magukat. Legfeljebb az olcsóbb ruházati termékeket, cipőket, kisebb háztartási eszközöket kínáló boltok hanyatlása mérséklődik, s mivel enni kell, a drágulások ellenére talán az élelmiszer-kereskedelem fejlődik valamenynyire az év második felében.

 Feltéve, ha addig nem történik újabb árrobbanás, a Kopint–Tárki és az Agrár-Európa Tanácsadó Kft. által már most biztosra vett 9-10 százalékos áremelkedésen kívül. Ezen túlmenően kérdéses még, hogy csapolják-e további központi intézkedések a vásárlóképes jövedelmet. Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. februárban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan két százalékkal nőtt.

A tagállamok közül a leggyorsabban Szlovákia és Litvánia változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma bővült, ugyanakkor a magyar kiskereskedelmen kívül csökkenést mértek Németországban és Spanyolországban is.

Thurzó Katalin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr42441181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása