HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A gazdák érdekein is átgázolnának

Kisgazda 2008.04.18. 15:55

Kedvező irányt vehet azoknak a gazdáknak az ügye, akik néhány hete kezdeményezték a földtörvény és a bányatörvény módosítását, mert sorozatosan súlyos károkat okoztak földjeiken egy földgáz után kutató kanadai cég munkagépei Törökszentmiklós térségében. Utóbb kitudódott, hogy a bányacég károkozásai miatt majdnem veszélybe került egy igen gyümölcsöző együttműködés a francia Limagrain vetőmag-termeltetővel, amely itt rendezte be közép-európai központját.

A Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal a gazdák pártjára állt, miután a bányatársaság szempontjai mellett megismerte a földtulajdonosokét is, legalábbis így nyilatkozott a hivatal vezetője, mondván, az energia- és az agrárszektor között felgyülemlett feszültséget csak úgy lehet levezetni, ha a bányatörvényt módosítják – erősítette meg lapunknak Németh Attila, a Kis- és Középbirtokosok Országos Egyesületének elnöke. Még várnak egy állásfoglalást a megyei bíróságtól. Beadványukban annak kimondását kérték gyorsított eljárásban, hogy csak vegetációs időszakon kívül lehessen a földekre hajtani bányászati célból. A kis- és középbirtokosok szervezete már javában egyeztet a parlamentben annak érdekében, hogy szabályozzák újra az elektromos távvezetékekre és a földben futó gáz- és kőolajvezetékekre vonatkozó földhasználati jogot is.

Néhány hete a törökszentmiklósi, a mezőtúri és a túrkevei gazdák földjein mindennapossá vált az amerikai tulajdonú Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. munkagépeinek megjelenése. Csak ebben a térségben mintegy negyvenezer hektár termőföld került veszélybe amiatt, hogy a bányatársaság hatalmas méretű, szeizmikus kutatóméréseket végző munkagépei gyakran előzetes értesítés nélkül gázolnak át vegetációs időszakban a művelés alatt álló területeken. A felháborodás óriási, mert a mély nyomvályúk miatt hatalmasak a károk. Emellett félő, hogy "gondatlanságra hivatkozással" súlyosan megbírságolhatják azokat az egyébként vétlen gazdákat, akik részt vesznek földjeikkel valamelyik uniós mezőgazdasági programban. A bányatársaság kártalanításának mértéke gyakran nincs arányban a károkozással – állítják az érintettek –, és sok esetben ki sem fizetik őket.

A kis- és középbirtokosok szervezete, valamint a Magyar Mező- és Erdőgazdálkodási Érdek-képviseleti Szövetség szerint a helyzet tarthatatlan, mert a mostani törvényi szabályozás nincs tekintettel a rendszerváltás óta kialakult tulajdoni viszonyokra. A gazdálkodók kénytelenek elviselni, hogy a korábban állami vállalatok által folytatott monopoltevékenységet úgy végezzék magánvállalatok, mintha e feladatokat nem magánosították volna. A földhasználók és földtulajdonosok követelik, hogy az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. csak azután léphessen a földekre, hogy előzetesen minden érintettet értesít, és megállapodik a mérési helyszínekről, azok nyomvonaláról és időpontjáról, valamint a kártalanítás mértékéről. A gazdák eltökéltek abban, hogy a bányacég csak akkor léphet a földjükre, ha a kártalanítás összegét már átadta a gazdálkodóknak, a helyi jegyzőnek pedig bemutatta a létrejött megállapodást. A kártalanítás összege szántóföldi növénykultúránál jelenleg – saját számításaik szerint – egymillió forint körül van hektáronként. A bányatársaság vezetőjét többszöri próbálkozásra sem értük utol.

A kanadaiak harminctonnás gépe másfél hete újra megjelent a földeken, noha azt ígérték a cég képviselői, hogy amíg nincs megállapodás a kutatás feltételeiről, nem hajtanak rá a művelés alatt álló területekre. Ezúttal azonban az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének határozatát lobogtatták, mondván, a gazdák kötelesek tűrni a területhasználatot, mert a hivatal úgynevezett "elhelyezési célú szolgalmi jog alapítását rendelte el" a mérések megvalósítása érdekében Túrkeve térségében. A cég rendőrt hívott, hogy eltávolítsák saját földjeikről a tiltakozó gazdákat, de a rendőrség nem avatkozott közbe.

Az ügy különösen rosszul jött a környékbelieknek, mert a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. két és fél millió eurós üzleti megállapodás előtt áll egy francia céggel, amely 2012-ig 1500 hektáron vetőmag-előállításra rendezkedne be a térségben. Már az idén 613 hektáron folyik a közös munka, ha ezen a területen végigmentek volna a bányacég munkagépei, az üzlet biztosan kútba esik. Napokon belül várhatóan aláírják a szerződést, így remélhetőleg Törökszentmiklóson építheti fel Közép-Európa legkorszerűbb vetőmag-előállító központját a francia Limagrain. A hibridkukorica-vetőmag európai piacán a Limagrain régóta piacvezető, és az egyik legnagyobb őszibúza-nemesítő cég Európában.

Varjú Frigyes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr65431655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása