HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A fiatal gazdák támogatásáról

Kisgazda 2009.11.17. 14:59

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdése az Országgyűlés november 9-i ülésnapján.

Kékkői Zoltán
ELNÖK: Kékkői Zoltán, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek: "Kíván-e érdemben igazodni az Európai Unió hozzáállásához a magyar fiatal gazdák felkarolása érdekében?" Kékkői Zoltán képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához nyújtott támogatással, illetve a fiatal gazdálkodók rettentő alacsony számával kapcsolatban már többször feltettem kérdéseimet és kifejtettem véleményemet. Most mégis újra megteszem, mivel érdemi javulást és eredményeket azóta sem tapasztaltunk.
Az FVM álláspontja szerint az EU-ból átvett rendszer több szempontból sem állja meg a helyét hazánkban, de a hazai igényekre és elképzelésekre történő átformálása mégsem valósul meg. Vajon miért? Az Európai Unió fontosnak tartja a fiatal gazdák felkarolását, és ehhez számos kiindulási alapot nyújt, amit szerintem be lehet és ennélfogva be is kellene építeni a magyar rendszerbe.
Az EU parlamentje felkérte a Bizottságot, hogy vizsgálják felül a fiatal gazdáknak nyújtott elindulási támogatás összegét és annak feltételeit, tehát az EU már tett kezdeményezéseket arra vonatkozóan, hogy még több síkon tudják támogatni a mezőgazdaságból családot alapítók és életet teremtők lehetőségeit.
Ezzel szemben elmondhatjuk, hogy a magyar példa elszomorító. A korai agrárnyugdíj esetében érkezett 61 kérelemből mindössze 36 került kedvező elbírálás alá, tehát már többedszer jegyzem meg: túlságosan szigorúak a feltételek. Ezeket a feltételeket az Európai Unió képes mérlegelni, csak nálunk is szemléletváltásra lenne szükség.
Kérdezem az államtitkár urat: kíván-e érdemben igazodni az Európai Unió hozzáállásához a magyar fiatal gazdák felkarolása érdekében úgy, hogy közben a magyar sajátosságokhoz is igazodik?
Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Köszönöm képviselő úr kérdését. Államtitkár úr, öné a válaszadás lehetősége 2 percben.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az egyik legsikeresebb pályázati rendszerünk a fiatal gazdák induló támogatása, nem nagyon kívánnánk ezen változtatni. Ez egy olyan 10 millió forintos juttatás, amelyből 9 millió forintot előlegben megkaphat az az induló gazdálkodó, aki egy megfelelő üzleti tervet tud letenni. Ez nagyon szabad felhasználású, tehát gyakorlatilag bármilyen célra használhatja.
Az első pályázati kör, amit a 2007/67. számú FVM-rendelettel hirdettünk meg, több mint 2600 támogatási igénylőt hozott, és ebből 1447 darab támogatási kérelemre fizettünk ki több mint 13 milliárd forintot. Ez pontosan a duplája volt annak, amit eredetileg erre a forrásra allokáltunk. Ez azért kellett, mert nyilván nem akartuk elvenni a fiatal gazdálkodóink kedvét a mezőgazdaságtól, sőt, miután mi is látjuk a szakmában az elöregedést, ez egy nagyon fontos támogatási kör. Most újra meghirdettük, éppen most, a napokban zárult ennek a benyújtása, még nyilván nagyon sok kérelem a postán lehet, de ebben a körben is 2337 darab pályázat érkezett. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ez nem jó pályázat, mert akkor nyilván nem lenne ekkora érdeklődés.
Való igaz, a gazdaságátadási támogatás kapcsán, miután nem igazán illeszkedik a magyar viszonyokhoz, itt nincsenek olyan kialakult farmgazdaságok, amelyek évtizedek alatt alakultak ki, mint mondjuk, Németországban, ezért nyilván az a technika, hogy az idős gazdálkodó, ahol a gyerek dolgozik, de semmije nincs, átadja a gyereknek a birtokát. Nálunk nem ez a jellemző, képviselő úr, de lehet ezt erőltetni. Mi úgy gondoljuk, hogy minden olyan támogatási feltételt megadunk, és egyébként az összes pályázati rendszerben ezen felül még plusz 10 százalék támogatása van a 40 év alatti termelőknek. Tehát úgy gondolom, amit lehetett, ezen a területen megtettünk, és meg is fogunk tenni.
Köszönöm szépen a figyelmet.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr631531885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása