HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

"Miért kívánja felszámolni a 147-es szárnyvonalat, noha azon a vonalon a vonatközlekedés létfontosságú a térség állampolgárai számára?"

Kisgazda 2009.09.26. 00:33

Vincze László országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdése az Országgyűlés szeptember 21-i ülésén.

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajtóértesülések szerint a kormány közel kétezer kilométeres szakaszon szándékozik megszüntetni a vasúti közlekedést a decemberben esedékes menetrendváltozáskor. E kormányzati szándékkal szemben nemcsak a parlamenti ellenzék, de számos civil szervezet és több vasúti szakszervezet is erőteljesen tiltakozik.
Választókerületemben, a Csongrád megyei 4-esben a 147-es vasúti szárnyvonal kapcsán már korábban is felmerült a megszüntetés veszélye. 2006 novemberében írásbeli kérdéssel fordultam dr. Kóka János közlekedési miniszterhez, arra kérve őt, mérlegelje a körülményeket, hogy a szárnyvonal megmaradhasson. A miniszter úr akkor a válaszában kifejtette, hogy az említett Szentes-Csongrád-Kiskunfélegyháza szárnyvonal ügye a további egyeztetések és vizsgálatok sorába tartozik.
2007 novemberében interpelláltam a gazdasági és közlekedési tárcát, amelyben jeleztem, hogy az utazóközönség létszáma növekedett a szárnyvonalon, olyannyira, hogy a reggeli órákban a diákok és a munkába indulók szinte teljesen megtöltik a kisvonatot, így annak megszüntetése a legkevésbé sem indokolt. Garamhegyi államtitkár úr akkor azt válaszolta: vasúti mellékvonal megszüntetése, vagy ahogyan a képviselő úr említette, bezárása nem szerepel sem a kormány, sem a tárca céljai között. Akkor kifejtette: nem kívánunk ilyen mellékvonal-megszüntetést, mindaddig, ameddig az érintettekkel, a helyiekkel le nem zárult az egyeztetés.
Hiába azonban az adott szó, a kormány most mégis drasztikus mértékű vasúti leépítést akar végrehajtani, ráadásul semminemű egyeztetést nem hajtott végre, szemben az észérvekkel, szemben az állampolgárok érdekeivel.
Kérdezem tehát önt: miért kívánja felszámolni a 147-es vasúti szárnyvonalat, noha azon a vonalon a vonatközlekedés létfontosságú a térség állampolgárai, Szentes, Csongrád, Gátér, Kiskunfélegyháza és a környék lakossága szempontjából? Milyen érvekkel próbálja megindokolni a vasúti közlekedés tervezett leépítését?
Várom megtisztelő válaszát.

ELNÖK: Oláh Lajos államtitkár úr válaszol a kérdésre.

DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az állampolgárok érdekeire hivatkozik. Az állampolgárok érdeke a következő: ne legyen olyan település, amit közösségi közlekedéssel nem lehet elérni, kapjanak jobb minőségű szolgáltatást, és ez a költségvetés lehető legkevesebb pénzébe kerüljön; ez a hármas, ami mentén előre kell menni.
Mindenekelőtt azt szeretném tisztázni, hogy a sajtóhírekkel ellentétben még egyetlenegy vasútvonal bezárásáról sem született döntés, bármiféle állítás, amely konkrét vonalakról szóló kormányzati döntésre utal, teljességgel megalapozatlan. Ugyanakkor illúziót sem akarok kelteni, hiszen lehetnek majd olyan vonalak, ahol a vonatok helyett autóbuszok közlekednek majd.
Úgy gondolom, abban a képviselő úr is egyetért velem, hogy a helyközi közösségi közlekedési rendszer átalakítása és ezzel összefüggésben a szolgáltatás minősége javításának elősegítése, a fenntartható finanszírozás feltételeinek megteremtése már nem tűr halasztást. Ennek érdekében készítettük el a kormány 1133/2009. számú határozata alapján a 2009-2010. évi menetrendi koncepciót is, amely azokat a szakmai, gazdaságossági és hatékonysági megfontolásokat rögzíti, amelyek mentén javulhat a közösségi közlekedésre fordított költségvetési források felhasználása, nőhet a szolgáltatás színvonala, és erősödhet az ágazat versenyképessége az egyéni közlekedéssel szemben.
Az integrált regionális közösségi közlekedés kialakításakor azt tartjuk szem előtt, hogy a helyközi személyszállítást az utazási igényekhez igazodóan, de egyúttal költséghatékonyan tudjuk megvalósítani. A jövő évi menetrendek összeállítása során természetesen figyelemmel leszünk a szentesi és csongrádi térség igényeire is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

(parlament.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr261407758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása