HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Ismét csalóka választási büdzsé fenyeget jövőre

Kisgazda 2009.07.30. 03:34


Noha a kormányfő és a pénzügyminiszter gazdasági irányváltásról beszél a júliusi sikeres eurókötvény-kibocsátás kapcsán, valójában szó sincs erről. A fő makrogazdasági mutatók – államadósság, munkanélküliségi ráta, infláció, államháztartási hiány, magas jegybanki alapkamat – továbbra sem tükrözik az eredményes válságkezelést – állította egybehangzóan Csaba László és Boros Imre közgazdász az Echo Tv Ez történhet a héten című elemző műsorában.

"Minél többet tudunk az idei évről és a költségvetésről, annál jobban elborzadhatunk" – hangsúlyozta a Közép-európai Egyetem tanára, Csaba László. Mint mondta, kilenc hónap leforgása alatt mintegy a duplájára emelkedett az idei költségvetés hiánycélja. A professzor szerint ez azért is aggasztó, mert a kabinetnek a büdzsé hiányán kívül nincs stratégiai célja. A szakember úgy tartja, hogy az egy évre hivatalba helyezett kormánynak nincs felhatalmazása hosszú távú gazdaságpolitikai döntések meghozatalára. Annak lenne értelme, hogy olyan intézkedéseket hozzanak a válság közepette is, amelyek a jövőbeni növekedést megalapozzák, de ehhez szerkezeti reformok szükségesek.

Effélének semmi nyoma. Csaba szerint intő jel, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke ismét szociális kérdéseket feszeget. "Ha az MSZP bizonyos választói csoportok miatt ismét előhúzza a szociális kártyát, akkor a 2010-es költségvetés könnyen alakulhat választási büdzsévé" – jegyezte meg a professzor.

Boros Imre, az Orbán-kormány volt PHARE-minisztere úgy látja, hogy választási büdzsét "aligha engedélyez" hazánknak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió. "Bár tradíciói vannak választási évben a gyeplő elengedésének, Magyarország ma a külföld kezében van" – emelte ki a közgazdász, aki szerint ettől még a szocialisták lázas "honépítő" kampányba kezdhetnek szerte az országban. "Új kórházak, művelődési központok, óvodák, iskolák alapkőletétele zúdul ránk a jövő év elejétől, aminek a forrása majd az EU-s támogatás lesz. Bár nem biztos, hogy ezek a pénzek meg is érkeznek Brüsszelből – magyarázta a szakértő. – Nem az a kérdés, hogy a következő hónapokban milyen válságellenes intézkedéseket tud hozni Bajnai Gordon kormányfőként, hanem az, hogy a világgazdaság növekedése magával tudja-e majd húzni Magyarországot." Boros Imre szerint az igazi veszély az, hogy 2010-ben és 2011-ben, amikor a világ meglódul, nem fog minket automatikusan magával húzni. A közgazdász azt tartja, hogy ez nagyobb baj a gazdasági visszaesés jövő évi mértékénél. "A válság nálunk a legmélyebb, a leghosszabb és a legfájdalmasabb lesz" – állapította meg.

Szajlai Csaba

Magyar Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr881276887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása