HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Szolgalelkűen nyomták a gombot

Kisgazda 2009.06.30. 17:07

 


Az Országgyűlés balliberális többsége tegnap megszavazta a 2010-es adótörvényeket, amelyeknek legfontosabb eleme az ingatlanokat és más vagyontárgyakat terhelő vagyonadó, a gyes jogosultsági idejének csökkentése, a jelenleg még adómentes juttatások – köztük az üdülési csekk, és az étkezési jegyek – megadóztatása, a munkát terhelő adók csökkentése. A legnagyobb változások az szja-rendszerben lesznek, miközben a társasági adó 16-ról 19 százalékra szökik fel, és egy sor adókedvezmény megszűnik.

Tehernöveléssel jár az is, hogy a jövedéki adó esetében a júliusi után jövő januárban újabb emelés jön. A benzin jövedéki adója 2010-től további tíz százalékkal, a gázolajé 7,6 százalékkal lesz nagyobb. A cigaretta jövedéki adója ugyancsak további kilenc, az alkoholos italoké pedig tíz százalékkal nő. Eközben a gépjárműadó tételei 15 százalékkal ugranak meg. Az új szabályozás értelmében az adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont adó alá vonják. Első pillantásra úgy tűnik, hogy az "offshore kormány" saját magát regulázza meg, ám nagy kérdés, hogy a harmincszázalékos forrásadó mennyire lesz behajtható az adóparadicsomokban.

Tegnap a legnagyobb figyelmet a gyed-gyes lerövidítéséről rendelkező törvény ismételt elfogadása, valamint a vagyonadó megszavazása váltotta ki. A KDNP megígérte: az új kormány első intézkedései között visszavonja az előbbit, míg a Fidesz az utóbbiról ígéri ugyanezt. A szavazások többségére ismét összeállt az MSZP–SZDSZ-koalíció, egyedül az ingatlanadó váltott ki ellenkezést hét liberális honatyából.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr1001218224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása