HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Egyszerű a jó pörkölt titka

Kisgazda 2009.05.28. 22:14

VII. alkalommal került megrendezésre a hagyományőrző Gazdaudvar Gyulán 2009. május 23-án.

Sok hús, sok hagyma a bográcsba, no és persze nagyon kell figyelni, hogy le ne égjen - röviden így fogalmazták meg az igazán finom pörkölt lényegét, azok a versenyzők, akik beneveztek a Hagyományörző Gazdaudvaron meghirdetett birkapörköltfőző versenyre.

A szombaton megtartott program során, kukoricamorzsolásban, kötélhúzásban és fafűrészelésben is összemérhették tudásukat a gazdaudvar vendégei.

Már kora délelőtt felkészítették a pörkölt alapjait a versenyzők, hiszen a biztos sikerhez idő kell. A tét pedig nem volt kicsi, hiszen a győztes csapat egy bárányt kapott ajándékba. Mindeközben számtalan program zajlott a színpadon a VII. Hagyományörző Gazdaudvarban, amelyet ezúttal is a kisgazda székház udvarán rendeztek meg.

- Az évek során egyre népszerűbb lett a program, nemcsak a gyulaiak, hanem a turisták is szívesen látogatnak be hozzánk, hiszen a jó zene és a pörkölt illata igencsak csábító. Minden évben úgy állítjuk össze a programot, hogy a család minden tagja megtalálja magának a kedvére valót. A programot a Kertbarát Kör szervezte - fogalmazta meg érdeklődésünkre Balogh Lajos, a helyi kisgazdák vezetője.

Az egyik gyulai család leginkább a gyermekek kedvéért látogatott ki az eseményre, ugyanis, otthon a panellakásban nincs mód arra, hogy tesközelből lássanak a gyerekek nyulat, kacsát vagy éppen szamárháton lovagoljanak.
- Ez nekik nagy élmény, egész nap az állatokat simogatnák, a csacsi a kedvenc - mondta a gyulai anyuka, ameddig a családfő éppen azt a népi totót töltötte ki, amit a szervezők a vendégek között osztottak szét. A tizennégy kérdés megválaszolása nem volt mindenkinek egyszerű, fejtörést okozhatott például annak a megválaszolása, hogy mi a zsióka, vagy hogy milyen foglalkozás volt a csapó. A gasztronómia és a zene mellett az irodalom is teret kapott a rendezvényen, Vitéz Sziki Károly egri színművész Wass Albert műveiből tartott előadást.

(gyulanet.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr1001149892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása