HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

"Társadalmi igazságosság nélkül egyetlen adórendszer sem tud érvényesülni"

Kisgazda 2009.04.23. 01:02

Dr. Turi-Kovács Béla parlamenti felszólalása az adótörvényekről szóló vitában az Országgyűlés április 21-i ülésnapján.

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kóka frakcióvezető úr hiányolta, hogy nincs egykulcsos adójavaslat a mostani törvényjavaslatban, és ezt mint egy etalont ismertette, hogy a volt szocialista országokban milyen kiválóan érvényesült ez a fajta megoldás. Szerény figyelmébe szeretném ajánlani a következőt - úgyis etalonnak tekinti az Egyesült Államokat. Az 1929-es válság előtt az Egyesült Államokban 25 százalékos volt az adó, a válság után egy csapásra 75 százalékra emelkedett a 200 ezer forint fölötti jövedelmek adójának a mértéke, majd két év múlva 85 százalékra, és a Reagan-kormányig ez 91 százalék volt. Mert társadalmi igazságosság nélkül egyetlen adórendszer sem tud érvényesülni. Nem érvényesülhet! Soha senki nem fogja velem elhitetni azt, hogy a 2 millió meg 7 millió forintos állami fizetések vagy akár vállalati fizetések a háztartási alkalmazott alkalmazásán felül további munkahelyek létesítését szolgálnák vagy biztosítanák. Attól tartok, hogy ez nem így történik.

A másik dolog: új miniszter, új főkönyvelés, és már megint nincs mögötte semmiféle társadalmi elképzelés. Világos ugyanis, amikor bejelenti, hogy vagyonadóra készüljünk fel, akkor mindannyian tudjuk, hogy a vagyonadó miről szól. A vagyonadó nem arról szól, hogy a kimentett vagyonokat fogják majd megadóztatni; nem a műkincsekről szól. A vagyonadó azokról az ingatlanokról szól, amelyeket az emberek, elsősorban a kisemberek, elsősorban a kis- és középpolgárok 45-50 év kemény, izzadságos munkájával összehoztak. Most ezeket akarják megadóztatni. Talán el kellene gondolkodni, hogy a közteherviselés valami olyasmi kell legyen, amiből az igazságosság nem hiányozhat. Ha az igazságosság hiányzik, Kóka képviselő úr, akkor számítson rá, hogy az adóelkerülés is megkerülhetetlen.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr91081212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása