HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Mit kíván tenni a dóci általános iskola megmentése érdekében?

Kisgazda 2009.02.25. 03:03

Vincze László országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdéssel fordult oktatási és kulturális miniszterhez a dóci általános iskola megmentése érdekében.

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Csongrád megye gyönyörű természeti környezetben lévő települése Dóc község, amely közel húsz esztendeje önálló általános iskolát működtet. Az iskolában, amely a Csongrád megye ökoiskolája cím büszke tulajdonosa, korszerű oktatás folyik. Itt rendezik évtizedek óta a megyei természetvédelmi vetélkedőket. Az oktatási intézményben számos szakkör áll a tanulók rendelkezésére. Nyolc tanteremben, köztük a lehető legkorszerűbben felszerelt informatikateremben történik a tanulók nevelése. A továbbtanulás tekintetében kitűnően szerepelnek a dóci diákok. A tantestületben 9 fő főállásban tanít, 100 százalékos szakos ellátottság mellett, és néhányan áttanítanak fél- és negyedállásban.

Nagy gonddal és odafigyeléssel gondozzák a tehetségeket és végeznek felzárkóztató tevékenységet a hátrányos helyzetű tanulók vonatkozásában. A közel 80 tanuló közül 38 hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű. Az ő nevelésüknek eredményesebbé tétele érdekében az iskola sikerrel szerepelt uniós pályázaton, amelynek értelmében az iskolát öt évig működtetni is kell, nem lehet bezárni. Az iskolát jelen pillanatban a szegedi kistérség működteti. A kistérségi társulás 2010 után nem hajlandó működtetni az iskolát az állami normatívák alacsony szintje miatt. Elkeserítő, hogy Magyarország oda jutott, hogy egyáltalán felmerülhet egy minden tekintetben kitűnő iskola bezárása.

Elfogadhatatlan, hogy a gyermekek több mint 30 kilométert ingázzanak naponta, balesetveszélynek kitéve. A mindennapos ingázás komoly fizikai terhet is jelentene a diákoknak, és jelen gazdasági helyzetben gyakorlatilag megfizethetetlen anyagi terheket róna a szülőkre.

Kérdezem államtitkár urat: meghallja-e a dóci pedagógusok, diákok, szülők segélykiáltását? Tud-e segíteni államtitkár úr abban, hogy ne szűnjön meg a dóci gyerekek helyi oktatása? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Milyen anyagi forrásokat tud biztosítani a dóci iskola működésének fenntartására? Van-e lehetőséget esetleg a Csongrád Megyei Önkormányzatnak arra, hogy jogszabályi háttérrel, a minisztériummal karöltve kisegítse a bajból Dóc iskoláját és költségvetési forrásból finanszírozza annak működését?

Várom megtisztelő válaszát.

Képviselő úr kérdésére az OKM államtitkára válaszolt.

ARATÓ GERGELY (oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Nyilván közös az a szándékunk, hogy az országban mindenütt - így Dócon is - a lehető legjobb oktatást biztosítsuk a gyerekek, a kisdiákok számára. Ha a képviselő úr azt kérdezi, hogy milyen támogatást nyújt az állam ennek az intézménynek a fenntartásához, akkor erre tudok válaszolni.

Az alapnormatíván kívül, amelyet minden intézménybe járó minden kisgyerek megkap, ez az iskola vélhetően mint egy kistérségi társulás által fenntartott intézmény tagintézménye egyrészt további 42 800 forintot kap tanulónként társulási normatívaként, valamint - miután ez egy tagintézmény, ezért - az alsó tagozatos diákok után 72 000 forint többlettámogatást kap. Ez nagyjából azt jelenti, hogy másfélszer több pénzt kap az önkormányzat az ide járó gyerekek után, mint egy átlagos diák után az országban.

Azt azonban az intézményfenntartónak, adott esetben a kistérségi társulásnak kell eldöntenie, hogy milyen módon tartja hatékonyan megszervezhetőnek, a gyerekek érdekében állónak az adott településen az oktatást, úgy gondolja-e - mint ahogy erről a képviselő úr tájékoztat -, hogy a felső tagozatot már célszerű egyben megszervezni, vagy más megoldást választ. Azt tudom mondani, hogy ebben nincs sem lehetősége, sem képessége, jogi felhatalmazása sem a megyének, sem a kormányzatnak beleavatkozni. Azt gondolom, hogy akik a térség oktatásirányításáért felelősséget vállalnak, azoknak kell ebben a kérdésben felelős döntést hozniuk.

Köszönöm szépen, elnök úr.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr23964416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása