HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Ősszel érő Bajnai-csomag

Kisgazda 2009.07.08. 20:59

Őszre tovább mélyül itthon a recesszió, mivel akkorra érik be a megszorító Bajnai-csomag hatása, tovább rontva a belföldi keresletet. Ez az ipari termelés adatain is meglátszik majd, a hazai piacra termelő vállalatokra további visszaesés vár. A külpiacokra termelő cégek viszont abban reménykedhetnek, hogy a visszaesés az Egyesült Államokban a nyáron eléri a mélypontját, s az ősztől elindulhat a kilábalás.


Májusban 22,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző évhez viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint. A termelés volumene az első öt hónapban 23,3 százalékkal esett. A májusi adat áprilishoz képest 2,6 százalékos emelkedést mutat.

"Az ipari termelés a múlt év végén zuhant nagyot. Azóta néhány százalékos havi csökkenés és emelkedés követi egymást. Közeledünk a válság mélypontjához, ám azt még nehéz pontosan megállapítani, hogy mikor érünk oda" – mondta lapunknak Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője. A szakértő szerint az exportra termelő vállalkozások helyzete a külpiacok alakulásától függ. A nemzetközi várakozások alapján az Egyesült Államokban a visszaesés a nyáron eléri a mélypontot, s az ősztől már elkezdődhet a lassú növekedés.

"Többen állítják, hogy a tengerentúlon minden idők legnagyobb válságát szenvedik el. Ez nem így van, az 1929–33-as nagy válság idején az ipari termelés a felére esett vissza, míg most 15 százaléknál jár az Egyesült Államok" – magyarázta Barcza György. Az elemző szerint ha az ősszel valóban elindul az emelkedés, akkor néhány hónappal később Nyugat-Európa is követi. Ez a külpiacokra termelő magyar vállalatok életében is kedvező fordulatot hozhat. Más kérdés azonban, hogy mi lesz a belföldre termelőkkel és a szolgáltatói szektorral.

A K & H Bank vezető elemzője szerint a Bajnai-csomag hatása tovább rontja a keresletet, így az ősszel mélyülhet a recesszió. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet előrejelzése is felhívja a figyelmet a megszorító intézkedések kedvezőtlen hatására. A belföldi kereslet a második fél évben is gyengülni fog, s részben emiatt továbbra is az ipari termelés csökkenésével számolnak.

Az idei év adatai alapján a termelés visszaesése leginkább a közúti járműgyártás (–41,4 százalék), valamint a híradástechnika és elektronika (–21,3 százalék) területét érintette. Ezt tükrözik a területi adatok is, a recesszió a legfejlettebb közép- és nyugat-dunántúli régiót – elsősorban Fejér (–36,3 százalék) és Győr-Sopron megyét – sújtja a legnagyobb mértékben.

Az ágazatok közül a termelés csökkenése az élelmiszeriparban (–2,4 százalék) és a gyógyszeriparban (–6,4 százalék) volt a legkisebb az első négy hónapban. Miután ezek a termékek az alapvető szükségleteket elégítik ki, ezeken lehet a legkevésbé spórolni.

Kiss Gergely
Magyar Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr681235065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása