HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Fórum a Viharsarokban

Kisgazda 2008.11.25. 03:06

Erős vidék, erős Magyarország címmel tartott fórumot Békéscsabán a Kisgazda Polgári Egyesület-Kisgazda Polgári Szövetségpárt. A felszólalók mindegyike úgy vélte, a vidéki Magyarország erejének visszaadása, a hazai föld védelme és átfogó gazdaságélénkítő program segíthet abban, hogy a válságból kilábaljunk. A megjelentek mindegyike egyetértett abban, hogy a nemzetgazdaság jövője nem tervezhető vidék- és agráriumfejlesztés nélkül.

A Viharsarok az ország éléskamrája. A régió központja, Békéscsaba adott otthont az Erős vidék, erős Magyarország fórumnak. A Kisgazda Polgári Egyesület-Kisgazda Polgári Szövetségpárt rendezvényének indító gondolataként Hanó Miklós, a város alpolgármestere kijelentette: bár Békés megye mindig is az agrárium egyik bástyájának számított, a mostani politikai és gazdasági helyzetben elvesztette megtartó erejét. Az alpolgármester hozzátette: a vidékben továbbra is megvannak azok a tartalékok, amelyekkel harcol fennmaradásáért, de ezt veszélybe sodorhatják a földspekulációk, a válság és a kilátástalanság okozta kényszereladások.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke kijelentette: a mostani kormány magatartása már évekkel ezelőtt válságot idézett elő a hazai gazdaságban.

"Ironikusan szólva, ha megkérdezik majd év végén, milyen volt 2008, akkor a válasz csak annyi lesz: közepes. Azaz rosszabb, mint 2007-ben, de várhatóan jobb, mint 2009-ben lesz" – mondta Kövér.

Ugyanakkor sürgette a politikai váltást, s hozzátette: nem adták fel továbbra sem az előre hozott választás lehetőségét, már csak azért sem, mert a jelenleg hatalmon lévők az "amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra" tevékenységen kívül mással nemigen törődnek. Kövér László hangsúlyozta: a szocialisták politikájának "eredményeként" a korábban emelkedő pályára állított gazdaság visszaesett, a csökkenő államadósság megsokszorozódott. Szinte minden területen recesszió tapasztalható, legutóbb pedig a szlovák ügy mutatta meg, hogy meggyengültünk, sőt külpolitikánkat tekintve "házhoz megyünk a pofonért". A politikus úgy véli, a polgári erők, ha újra kormányt alakíthatnak, a termőföld megóvását, a vidékfejlesztést, a családi birtokrendszer dinamizálását, a kis- és középvállalkozások támogatását és a hazai termékek védelmét tartja szem előtt, ahogy korábbi kormányzásuk idején is tették.

Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület-Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke a fórumon a hazai gazdaság védelmét helyezte előtérbe, példaként hozva fel a pápai húskombinát esetét, ahol az önkormányzat konzorciumot hozott létre, megvédve az üzemet az eladástól és az embereket az elbocsátástól.

Széles Gábor nagyvállalkozó, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke vidékprogramot és valódi kisebbségi politikát szorgalmazott, rámutatva a csaknem háromezer magyar falu dinamizálási lehetőségére. Példaként hozva fel: ha településenként csak tízmillió forintot pályáztatnának, már akkor új munkahelyeket teremthetnének a falvakban. Széles kijelentette, hogy a támogatási összeget és a települések kerekített számát összeszorozva, harmincmilliárd forint jön ki, amiből mindössze öt-hat kilométer autópálya építhető, ezzel szemben a kistelepüléseknek ez a pénz a túlélést jelentheti.

Becsey Zsolt, az Európa Parlament fideszes képviselője beszédében – kiemelve, hogy Békéscsaba ilyen szempontból példamutató – kitért a szlovák–magyar viszonyra, amit véleménye szerint párbeszéddel és a határon átnyúló, közös uniós pályázatokkal lehetne rendezni. A jelenlévők mindegyike egyetértett abban, hogy a hatalmon lévő politikai erők nem kezelik megfelelően a jelenlegi helyzetet. Becsey kijelentette: rövidesen Brüsszelben is megnyílik az a magyar iroda, ahol a hazai termékek és vállalkozások megmutathatják magukat Európának.

Lánczi Richárd (MH)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr59787080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós 2008.11.25. 18:56:00

Nem győzöm hangsulyozni,: Turi-Kovács Béla kiváló tisztaszívü magyar politikus! Mit nem adnék ha vezetésével lenne egy nagyon erőss KISGAZDA párt a parlamentben.
Üdv!
Isten Isten !!
süti beállítások módosítása