HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Felhívás az önkormányzatokhoz

Kisgazda 2008.11.25. 03:11

Magyarország és Szlovákia között ártó politikai szándékok következtében a kívánatos jószomszédi viszony megromlott. A két ország között mutatkozó feszültség mindeddig - szerencsére - a politikusok közötti verbális vitákban merült ki, jól érezhetően a politikai haszonszerzés célzatával.

A magyar és a szlovák emberek közötti kapcsolat megrontására mindeddig elsősorban egyes szlovákiai politikusok részéről tapasztaltunk törekvéseket. A nemtelen gyalázkodás, a folyamatos feszültségteremtés előbb vagy utóbb a közvetlen emberi kapcsolatokat is megronthatja. Mindannyiunk közös érdeke, szlovák és magyar származásúaké egyaránt, hogy ezek a politikai haszonszerzésből elkövetett támadások megszűnjenek.

Javasoljuk, hogy mi valamennyien, akik Békés megyeiek vagyunk, szlovák felmenőkkel vagy anélkül, kérjük fel a megyei, a városi önkormányzatokat, hogy indítsunk mozgalmat a szlovák-magyar közös történelem Kárpát-medencei elfogadtatásáért. Tudatosítanunk kell, hogy népeinknek egy ezer éves történelme van. Vonjunk be szlovák és magyar anyanyelvű pedagógusokat, történészeket, hogy mutassuk fel a példát Békés megyéről, így akár az én szülőfalumról, Endrődről, Szarvasról vagy éppen Békéscsabáról, más településekről.

A már meglévő testvérvárosi kapcsolatokat következetesen bővítsük ki szlovákiai településekkel, magyar többségűvel és szlovák többségűvel egyaránt.

Kérjük fel az önkormányzatokat, hogy a rendszeres kapcsolat kiépítésénél legyenek arra figyelemmel, hogy a szlovák testvérvárosokba szlovák anyanyelvű honfitársaink épp úgy menjenek, mint magyar anyanyelvűek. Ugyanígy kérjük, hogy mindez így történjen akkor is, ha magyar többségű településekre utazik küldöttség.

Arra kérjük az ország többi megyéjét, települési önkormányzatait, hogy csatlakozzanak a Békés megyéből elinduló kezdeményezéshez, és mennél többen létesítsenek testvérvárosi, települési kapcsolatot szlovákiai településekkel. 

Dr. Turi-Kovács Béla

a KPE-KPSZ elnöke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr74787081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása