HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Támogatás híján

Kisgazda 2008.11.18. 23:11

Miért nem tartja fontosnak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egy költségkímélő szennyvíztisztítási technológia bevezetésének anyagi támogatását?

 Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdéssel fordult a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez.

ELNÖK: Kékkői Zoltán, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek: "Miért nem tartja fontosnak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egy költségkímélő szennyvíztisztítási technológia bevezetésének anyagi támogatását?" címmel. A képviselő urat illeti a szó.

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon számos olyan kistelepülés található, ahol sem csatornázás, sem szennyvízkezelés nincs. A legtöbb kistelepülési polgármester a kommunális szennyvizek gyűjtését és szennyvízkezelő telepre szállítását, majd tisztítását fontos jövőbeni célnak tartja.

Egy példa erre a sok közül Lapáncsa önkormányzata, amely saját forrásból, hitelfelvétellel, illetőleg lakossági forrásból kívánja a fent vázolt célokat megvalósítani. Az ott alkalmazni kívánt, Magyarországon eddig még nem elterjedt technológia üzemeltetési költsége rendkívül kedvező, az elvezetés és tisztítás költsége amortizáció nélkül 150-200 forint/köbméter.

A beruházás értéke a tervezett megoldással 65 millió forint lenne. Ugyanez a beruházás a hagyományos technológiával - gravitációs csatorna, eleveniszapos telep - és pályázati megoldással mintegy 120 millió forintba kerülne. A kistelepülési önkormányzatok döntő többségének azonban még erre a költségkímélő beruházásra sincs elegendő forrása. Baranya megyei országgyűlési képviselőként azonban hiába fordultam írásbeli kérdéssel miniszter úrhoz a lapáncsai szennyvíztisztító beruházásával kapcsolatban, elutasító választ adott a lehetséges minisztériumi hozzájárulást firtató kérdésemre. Ez minden kétséget kizáróan annak a jele, hogy a minisztérium nem tartja fontosnak a tervezett beruházás megvalósulását, ezért utasítja el az anyagi támogatásra vonatkozó kérelmet.

Kérdezem államtitkár úrtól, miért nem tartja fontosnak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egy költségkímélő szennyvíztisztítási technológia bevezetésének anyagi támogatását. Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Oláh Lajos államtitkár úrnak.

DR. OLÁH LAJOS környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt arról kell tájékoztatnom a tisztelt Házat, hogy tárcánknak a továbbiakban sincs lehetősége arra, hogy közvetlenül támogasson szennyvíz-elvezetési és -tisztítási fejlesztéseket. Erre elsődlegesen a KEOP-os és a ROP-os forrásokban van lehetőség.

A település számára leggazdaságosabb műszaki megoldás kiválasztásához az írásbeli válaszomban felkínáltuk a területileg illetékes munkatársaink szakmai segítségét, de Lapáncsa település részéről eddig hozzájuk nem érkezett megkeresés. Az igazgatóság munkatársa arról tájékoztatott, hogy Lapáncsa község a ROP-pályázat benyújtását készítette elő 2008 áprilisában, és a pályázat benyújtásához szükséges hatósági igazolást határidőre beszerezte. A tervezett beruházás megvalósításához szükséges vízjogi létesítési engedély - amely biológiai szennyvíztisztítást, oldómedencét és merülőtárcsás megoldást, továbbá a településen belüli csatornahálózatot tartalmazott - 2008 júliusában emelkedett jogerőre.

Szintén a Kövizigtől kapott információ szerint nem érkezett be a régióhoz Lapáncsa település régiós operatív program szerinti ROP-pályázata. Más források igénybevételére benyújtott pályázatról sincs tudomásom.

Általános alapelv, hogy a leggazdaságosabb, vagyis építési és üzemeltetési szempontból legelőnyösebb műszaki megoldás kiválasztása a pályázati rendszer keretében történik, költség-haszon elemzésre alapozva. Tárcánk egyes technológiákat nem preferálhat, de a technológiához alkalmas helyszíneken a természetközeli eljárások jó eséllyel mérhetők meg a műszaki változatok között, mivel általában alacsony létesítési és üzemeltetési költségű megoldásokról van szó. Szóban is csak azt javasolhatom, hogy mind a két régiós pályázati lehetőséget vizsgálja meg a település, és 2009-ben nyújtsa be pályázatát. Az eredményes pályázás és a megfelelő változatelemzés érdekében továbbra is a területileg illetékes Kövizig szakmai segítségét tudom felajánlani.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

(www.parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr79776956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása